Boek
Nederlands

Kikker en het Nieuwjaar

Max Velthuijs (naar het werk van)

Kikker en het Nieuwjaar

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Kikker en zijn vrienden Haas, Beertje, Eend en Rat gaan met de slee naar het jaarlijkse nieuwjaarsdiner bij Varkentje. Maar Varkentje is gevallen. Kan het feest nu wel doorgaan? Oblong prentenboek met kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Nieuwjaar, Vriendschap
Titel
Kikker en het Nieuwjaar / naar Max Velthuijs
Naar het werk van
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
[27] p. : ill.
ISBN
9789025855819 (hardback)

Besprekingen

Kikker verovert de wereld met zijn boeken, filmpjes en musicals. Ook na de dood van Max Velthuijs blijft Kikker aan de top. In Kikker en het Nieuwjaar is het buiten koud. Haas, Beertje en Eend zijn aan het schaatsen, maar Kikker blijft lekker warm binnen. Hij heeft geen zin om door de sneeuw te lopen. Zelfs als zijn vrienden hem komen halen om naar het Nieuwjaarsdiner bij Varkentje te gaan, twijfelt hij. Maar Beertje heeft een idee: ze kunnen de slee van Rat gebruiken, dan hoeft Kikker niet te lopen. Maar als de vrienden aankomen bij Varkentje, zien ze alleen een omgevallen ladder en lichtjes in een mand. Iedereen vraagt zich af waar Varkentje is. Ongerust stappen ze haar huis binnen. Daar zit ze in een stoel, met een doek om haar poot! Zou het toch nog lukken om samen Nieuwjaar te vieren?
Kikker en het Nieuwjaar is een charmant boekje in een vrij klein, liggend formaat met een sobere cover en een harde kaft. Lay-out, tekst en verhaallijn zijn afgestemd op de jongste …Lees verder
Kikker en zijn vriendjes gaan naar het nieuwjaarsdiner bij Varkentje, want dat is traditie. Maar Kikker wil niet door de sneeuw lopen: dat vindt hij veel te koud. Gelukkig heeft Rat een slee. Als ze bij Varkentje aankomen, zit Varkentje in een stoel met een doek om haar poot. De lichtjes zijn nog niet opgehangen. En er is ook nog geen nieuwjaarsdiner gekookt. Zesde deel* in de serie ‘Kikker & Vriendjes’, gebaseerd op de gelijknamige animatieserie van de KRO naar een idee van de in 2005 overleden schrijver/illustrator van Kikker, Max Velthuijs. Leuk verhaal waarin diverse thema’s aan de orde komen, waaronder winter, tradities en Nieuwjaar. Weinig tekst; korte regels. Sfeervolle, kleurrijke illustraties in een kader, wat zorgt voor een overzichtelijke opmaak. Oblong prentenboek met aantrekkelijk omslag in felle kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Max Velthuijs brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twi…Lees verder op Wikipedia