Boek
Nederlands

Het geheim van de roofridder

Martine Letterie (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
+1
Het geheim van de roofridder
×
Het geheim van de roofridder Het geheim van de roofridder
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Het lukt het leger van de hertog van Gelre niet een roofridder uit diens kasteel te zetten. Maar Else weet iets waardoor zij het leger kan helpen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Diefstal, Ridders
Leesniveau
AVI 8
Titel
Het geheim van de roofridder
Auteur
Martine Letterie
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2003
67 p. : ill.
ISBN
90-258-4221-6

Besprekingen

Wanneer het leger van de hertog van Gelre de burcht van Johan van Wisch omsingelt, leert Else Abel kennen. Abel is trommelaar in het leger en aan hem vertelt ze over een geheim pad dat naar het kasteel leidt. Samen besluiten ze om dat geheim prijs te geven en zo geven ze de legercommandant de kans om de roofridder te verslaan.

Bij een historisch verhaal is het zoeken naar een evenwicht tussen feit en fictie. Wat in dit verhaal feit is en wat fictie, legt de auteur zelf uit in een nawoord.

In het verhaal weet Else niet of ze de roofridder dapper moet vinden (hij durft tenminste tegen de hertog in opstand te komen) of niet (want eigenlijk vindt ze het niet eerlijk dat hij zoveel arme mensen lastig valt).

Het verhaal maakt deel uit van de reeks 'Geheim'. Over deze reeks kom je heel wat te weten op de hieraan verbonden website. Je vindt er o.a. informatie over schrijftips om mee te doen aan de geheime schrijfwedstrijd. Er zit sfeer in het verhaal: de jaarmarkt, het do…Lees verder
Als het leger van de heer van Gelre komt, weet Else als enige een manier om deze roofridder aan te vallen. Zij weet dat de roofridder via een geheim paadje door het moeras steeds nieuwe voorraden naar zijn kasteel brengt. Else maakt kennis met Abel , de jonge trommelaar uit het leger van de heer van Gelre. Ze musiceren samen. zij op haar zelfgesneden fluit van riet, hij op zijn trommel. Uiteindelijk wijst ze de commandant van het leger het geheime pad en de roofridder wordt ingerekend. Vlot geschreven verhaal over de riddertijd, waarbij het leven van de gewone mens centraal staat. Het accent ligt op de belevenissen van de kinderen. Eenvoudige zinnen met veel zeggingskracht maken het verhaal prettig leesbaar. De levendige zwartwitillustraties van een halve pagina groot voegen zeker iets toe. Achterin legt de auteur de historische situatie nog eens uit en verwijst ze naar meer boeken over dezelfde roofridder. Deel uit een reeks. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Martine Letterie

Martine Letterie (Amsterdam, 12 december 1958) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Martine Letterie groeide op in Voorburg. Haar vader is beeldhouwer Frank Letterie. Na de middelbare school studeerde ze Nederlands in Utrecht. In 1985 studeerde ze af met als hoofdvak Middelnederlandse letterkunde. Na haar studie was ze twaalf en een half jaar lerares Nederlands in Zutphen en Doetinchem op verschillende schooltypen. Ze gaf les aan een mavo, havo, vwo, MEAO en de laatste vier jaar aan een PABO. Daarnaast schreef ze veel schoolboeken en werkt ze mee aan Tikker en Bumper, tijdschriften over jeugdliteratuur.

Van 1991 tot 1993 was ze lid van de Griffeljury. In 1996 verscheen haar eerste kinderboek. En in 1997 stopte Letterie met lesgeven om zich volledig op het schrijven te richten. Ze schrijft voornamelijk historische kinderboeken, die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. De serie boeken i…Lees verder op Wikipedia

Suggesties