Boek
Nederlands

Een koningsdrama : de biografie van Leopold III

In diverse artikelen van de hand van diverse historici wordt een beeld geschetst van het leven van de Belgische koning Leopold III (1901-1983), waarbij zijn (omstreden) rol in de Tweede Wereldoorlog centraal staat.
Titel
Een koningsdrama : de biografie van Leopold III
Auteur
Mark Van den Wijngaert 1940- Vincent Dujardin Michel Dumoulin
Taal
Nederlands
Uitgever
[Antwerpen]:: Manteau, 2001
262 p., [32] p. pl.
ISBN
90-223-1587-8

Besprekingen

Enkele maanden na het verschijnen van de sterk gekleurde memoires van koning Leopold III (Kroongetuige, Lannoo, 2001), zet het kruim van de Belgische Leopold III-specialisten de puntjes op de i door de publicatie van een wetenschappelijk verantwoorde biografie van de omstreden vorst.

Een koningsdrama bestaat uit vijftien artikels bijeengeschreven door twaalf Vlaamse en Franstalige historici. Die artikels zijn in vijf chronologische hoofdstukken ondergebracht: de jeugd van Leopold III (1901-1934), zijn volwaardig koningschap (1934-1940), de oorlogsperiode (1940-1944), de bevrijding en de Koningskwestie (1945-1950) en de jaren na de troonsafstand (1950-1983). De thema's van de meeste artikels liggen voor de hand, hoewel we ook verrast worden door onderwerpen als de publieke opinie tegenover Leopold III, de invloed van Leopold III op koning Boudewijn na de troonsafstand en het drukke reisleven van Leopold III vanaf 1952. De artikels halen stuk voor stuk een hoog nive…Lees verder
Vanwege de honderste geboortedag van de Belgische koning Leopold III (1901-1983) zijn diverse boeken verschenen, waaronder deze 'biografie'. Het is een bundel op elkaar afgestemde artikelen van diverse historici, waarbij de koningskwestie centraal staat die leidde tot diens aftreden. In het eerste artikel wordt het leven van Leopold behandeld tot aan het moment (in 1934) dat hij koning wordt. Daarna worden de zes jaar dat hij regeerde beschreven, gevolgd door zijn (omstreden) optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij is de haarscherpe analyse van Van Goethem en Velaers alleen al de aanschaf van het boek waard! Vervolgens komen de naoorlogse gebeurtenissen aan bod en tenslotte de jaren na 1950, het jaar van de troonsafstand. Het geheel geeft een caleidoscopisch en genuanceerd (soms wat erg positief) beeld van Leopold, waarbij helaas wel wat al te veel bekend wordt verondersteld en sommige slotconclusies (autoritaire karakter) niet in de teksten zelf al duidelijk naar voren komen…Lees verder

Over Mark Van den Wijngaert

Mark Van den Wijngaert (Hoboken, 2 maart 1940) is een Belgische docent, emeritus hoogleraar en bekend royalty-watcher (koningshuisdeskundige).

Biografie

Van den Wijngaert studeerde wijsbegeerte en Letteren aan de KU Leuven, waar hij eveneens zijn doctoraat aflegde in 1973. Van 1973 tot 1979 doceert hij aan de Vlaamse Economische Hogeschool te Schaarbeek. Hij was ook verbonden aan de KU Brussel, HU Brussel en UFSAL.

Met zijn doctoraatsverhandeling werd hij Laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

Publicaties (selectie)

Persoonlijk

  • O dierbaar België. Ontstaan en structuur van de federale staat. (1996)
  • Een koningsdrama: de biografie van Leopold III (2001)
  • België zonder koning: 1940-19…Lees verder op Wikipedia