Boek
Nederlands

Een geheim bij de buren

Marjon Hoffman (auteur), Hélène Jorna (illustrator)
+1
Een geheim bij de buren
×
Een geheim bij de buren Een geheim bij de buren
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sam kijkt uit zijn raam. De buren begraven een doos. Wat zou er in de doos zitten? AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Een geheim bij de buren / Marjon Hoffman ; met tek. van Hélène Joma
Auteur
Marjon Hoffman
Illustrator
Hélène Jorna
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
26 p. : ill.
ISBN
90-276-0579-3

Besprekingen

Sam ziet de nieuwe buren een doos begraven in de tuin. Hij gaat op onderzoek uit, maar wordt betrapt. Deel uit de leesserie 'Bikkels'* waarin mogelijke leesmoeilijkheden behandeld worden. Daarnaast staat de ontwikkeling van de woordenschat centraal. Opgebouwd uit twaalf getitelde hoofdstukjes van een pagina tekst. Inlevend geschreven verhaal met een zekere spanning die uitnodigt door te lezen, en met een goede afloop. Enkelvoudige zinnetjes van gemiddeld vijf à zes een- en tweelettergrepige woorden, waarbij de leesmoeilijkheidsgraad ligt bij werkwoorden en meervoud, AVI-E3. Gebruik van hoofdletters en volledige interpunctie. Royale bladspiegel, goed leesbaar schreefloos lettertype met een ruime interlinie. Elke zin begint op een nieuwe regel. De bijpassende paginagrote, nonchalant getekende illustraties in zachtfrisse tinten zijn herkenbaar, zonder te veel details. Op de schutbladen worden de voorwerpen op de illustraties voorin wel benoemd, achterin niet. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Een geheim bij de buren

De serie Bikkels bevat aantrekkelijke boeken waarin aandacht besteed wordt aan bepaalde leesmoeilijkheden. Er wordt vanaf AVI-3 nog wel aandacht besteed aan technisch lezen, maar sommige aspecten zouden toch nog wat meer aandacht mogen krijgen. Deze reeks komt hieraan tegemoet en doet dat op een, voor de lezertjes, onopvallende manier. Elk boek behandelt een specifieke leesmoeilijkheid. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan woordenschat. Wat ook erg leuk is, is dat er in elk boek een verwijzing staat naar een ander boek uit de reeks. Zo is alvast de nieuwsgierigheid gewekt! Sam zit op zijn kamer. Hij ziet een verhuiswagen. Er komen nieuwe buren! Maar dan ziet Sam ook iets geheimzinnigs. De nieuwe buurjongen en zijn papa begraven doosjes in de tuin. Sam wil er alles over weten maar durft niets te vragen. Hij fantaseert over schatten, gouden ringen en geld. ’s Avonds sluipt hij naar de tuin en graaft hij de dozen op. Maar hij wordt betrapt door de buurjongen. Die houdt hem tegen …Lees verder

Over Marjon Hoffman

Marjon Hoffman (Amsterdam, 25 september 1971) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Hoffman wist op jonge leeftijd al dat ze een creatief beroep wilde gaan doen en besloot reclamemaker te worden. Na haar middelbare school ging zij naar het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Hierna ging ze werken als reclamemaker; ze schrijft daarnaast ook boeken. In 2003 debuteerde ze met De regels van Floor en daarnaast schreef ze vele andere boeken voor o.a. voor Leopold en Zwijssen. Twee van haar boeken werden bewerkt verfilmd. In 2015 'De Boskampi's, regie Arne Toonen en bekroond met een Cinekid Award voor beste familiefilm. In 2018 werd de boekenserie over Floor verfilmd door de VPRO. Seizoen 1 werd bekroond met de belangrijkste televisieprijs; een Emmy Kids Award.

Boeken

Suggesties