Boek
Nederlands

Aadje Piraatje

Marjet Huiberts (auteur), Sieb Posthuma (illustrator)
+1
Aadje Piraatje
×
Aadje Piraatje Aadje Piraatje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Aadje Piraatje
Auteur
Marjet Huiberts
Illustrator
Sieb Posthuma
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2009
[44] p. : ill.
ISBN
9789025744687

Besprekingen

Aadje Piraatje is een figuurtje dat bij kinderen in Nederland algemeen bekend is dankzij het gelijknamige lied. Henny Vrienten zette de tekst van Marjet Huiberts op muziek voor Sesamstraat en het lied verscheen op de cd 'Vriendjes voor altijd'. Nu heeft de kleine piraat een eigen boek, zodat ook de Belgische kinderen met dit innemende figuurtje kunnen kennismaken.

Aadje Piraatje begint met het lied over de kleine piraat die leert zwemmen. Daarna volgen nog vier vrolijke verhalen over het leven op zee. Af en toe lost de bemanning problemen op een wel heel onconventionele manier op. Zo leert Aadje zwemmen terwijl hij aan een haak te water wordt gelaten. De voltallige bemanning van het piratenschip moedigt hem aan: "Intrekken, wijd en sluit, en een rondje met je armen -- dan spuit je vooruit." Wanneer er een haai achter Aadje opduikt, kan hij maar best bewijzen dat de zwemles resultaat heeft geboekt. Het volgende verhaal gaat over de bijzondere kost op een piratenschip. Ter…Lees verder
Vijf avonturen over Aadje Piraatje die bij zijn vader op een piratenschip woont. Zo leert zijn vader hem zwemmen en moet Aadje zeven eetlepels vieze schildpaddensoep eten. Als Aadje heimwee naar zijn moeder krijgt, schrijft hij haar een brief. Ook gaat hij op zoek naar een eigen huisdier. Verhaal in rijmvorm (abcb) met, in cursief, op iedere pagina een gedichtje/liedje. De soepel lopende tekst laat zich moeiteloos voorlezen en beslaat ongeveer tien procent van het boek. Het boek is verlevendigd met zeer fraaie kleurenillustraties in overwegend zwarttinten met rood en blauw als steunkleuren. Ze vullen het verhaal aan en geven het een avontuurlijke en tegelijkertijd humoristische sfeer. Zo is er op elke pagina een zeemeeuw die meegaat in Aadjes avonturen. En met name de mimiek van de piraten is treffend weergegeven. Vrolijk prentenboek in oblong formaat van de makers van het in 2007 met een Zilveren Penseel bekroonde 'Feodoor heeft zeven zussen'*. Vanaf ca. 4 jaar.

Aadje Piraatje

Aadje Piraatje is bekend van het vrolijke kinderliedje waarin hij leert zwemmen. In dit boekje staan vijf verhaaltjes met het kleine piratenjongetje in de hoofdrol. In het eerste krijgt hij zwemles, in het volgende gruwelt hij van schildpaddensoep, hij heeft heimwee naar zijn moeder, hij wil een huisdier en in het laatste krijgt hij een wasbeurt en belanden alle piraten mee in bad. Het zijn geestige verhaaltjes op rijm, waarin vader piraat kapitein van het schip is en ook andere stoere piraten een rol spelen. Het rijm is nogal geforceerd en het ritme zit niet altijd goed, wat minder gemakkelijk leest. In elk hoofdstuk zit een soort refrein dat een aantal keer herhaald wordt. De bladvullende illustraties zijn originele, zacht ingekleurde pentekeningen tegen een witte achtergrond. Een aantrekkelijk prentenboek met voor kleuters herkenbare onderwerpen in een speelse setting.


Over Marjet Huiberts

Marjet Huiberts (Sassenheim, 17 april 1960) is een Nederlands schrijfster en tekstdichter.

Biografie

Huiberts werd geboren in Sassenheim en groeide op in Oegstgeest in een groot gezin van negen kinderen. Ze ging naar het Atheneum B in Leiden en bezocht daarna de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam waar ze in 1984 afstudeerde.

Huiberts was na haar studie elf jaar lang werkzaam in het onderwijs. Ze gaf les op een school voor slechthorende leerlingen en leerlingen met spraak- en taalmoeilijkheden. Ook werkte ze als dansconsulent bij het "Steunpunt voor Kunstzinnige Vorming". Daarnaast studeerde zij orthopedagogiek, volgde zang- en pianolessen en bezocht de schrijversvakschool in Amsterdam.

Carrière

Huiberts won in 1998 een wedstrijd voor tekstdichters. Ze ging toen aan de slag als schrijfster en tekstdichter. Ze schreef liedjes voor onder ande…Lees verder op Wikipedia