Makkelijk lezen
Nederlands

De Omslag

Wanneer Carlijn op zeilvakantie gaat met haar ouders en broer, lijden ze schipbreuk. Carlijn kan nu laten zien wat ze kan. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De Omslag / Marion van de Coolwijk ; ill. Harmen van Straaten
Auteur
Marion Van de Coolwijk
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2002
111 p. : ill.
ISBN
90-261-1846-5

Besprekingen

Dit verhaal verscheen in de serie 'Ik ben NIET BOM'! voor kinderen met leesproblemen. Carlijn wil niet naar een afsluitfeest van de lagere school, omdat ze Bente, die haar zes jaar lang gepest heeft en bovendien haar vriendje inpikte, niet meer wil zien.

Tijdens de zomervakantie gaat ze met haar ouders en broer zeilen op de Atlantische oceaan. Ze lijden schipbreuk en worden bedreigd door ivoorsmokkelaars. Een en ander maakt Carlijn zo assertief dat ze op het einde van de vakantie de confrontatie met Bente aandurft. Dan blijkt dat jaloezie aan de basis van Bentes pestgedrag lag.

Het verhaal is geschreven in enkelvoudige zinnen die onder elkaar gedrukt zijn. Dit zorgt voor een luchtige bladspiegel. Door de geringe uitwerking komt de inhoud onwaarschijnlijk en vergezocht over, hoewel er wel vaart en spanning in de verhaallijn zit.

Het verhaal zal waarschijnlijk vooral kinderen jonger dan twaalf aanspreken, maar moeilijke lezers die zelf in een brugklas zitten, zulle…Lees verder
Carlijn denkt er niet over naar de reünie te gaan van groep acht met die pestkop van een Bente. Ze gaat eerst een zeilreis maken met haar ouders en dan naar een nieuwe school. Tijdens die reis lijdt het gezin echter schipbreuk. Carlijn weet vanaf een onherbergzaam gedeelte van een eiland de bewoonde wereld te bereiken en levert bovendien een ivoorsmokkelaar uit aan de politie. Dit doet haar zelfvertrouwen zo groeien dat ze zich toch naar de reünie waagt. Verschenen in de serie 'Ik ben niet bom!', bedoeld voor kinderen met leesmoeilijkheden. Wensvervullend verhaal, vol onwaarschijnlijkheden, maar voor de doelgroep geschikt: met vaart geschreven, boeiend door de spanning en makkelijk leesbaar door de rustige lay-out. Ruime marges, zinnen die niet uitgevuld zijn en een duidelijke, schreefloze letter; alle zinnen beginnen op een nieuwe regel. Met enkele illustraties in grijstinten en een groenig gekleurde omslag met het zeilschip in nood. Vanaf ca. 10 jaar.

Suggesties