Boek
Nederlands

Verwrongen levens

Mari Jungstedt (auteur)
Terwijl zijn vrouw ligt te slapen, verlaat een galeriehouder in een winterse nacht zijn huis, op weg naar zijn minnaar. Maar hij wordt vermoord en opgehangen aangetroffen onder een stadspoort.
Titel
Verwrongen levens
Auteur
Mari Jungstedt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Den döende dandyn
Uitgever
Utrecht: Signatuur, 2008
299 p.
ISBN
9789056722418

Besprekingen

De Zweedse thrillerschrijfster Mari Jungstedt werd in 1962 geboren. Naast haar werk bij de Zweedse televisie is zij auteur van inmiddels zes politieromans (waarvan nu vier in het Nederlands vertaald), die allemaal op het grote Zweedse eiland Gotland spelen. Hoofdpersonages zijn telkens de politiecommissaris Anders Knutas en de tv-journalist Johan Berg, wier wegen steeds weer opnieuw kruisen. In deze opnieuw met een zeer goede spanningsopbouw geschreven roman is de eerste dode Egon Wallin, galeriehouder en kunsthandelaar in Visby, de schitterende hoofdstad van het eiland. Het is midden in de winter en de man blijkt opgehangen aan een van de middeleeuwse stadspoorten. Jungstedt neemt ons mee naar de lichte en donkere kanten van wereldje van kunsthandel en kunstgeschiedenis, waarin het kunstenaarshuis en de schilder Nils Dardel en zijn schilderij 'De stervende dandy' een centrale rol spelen. Even later wordt een tweede galerijhouder vermoord... Het blijkt Wallins minnaar geweest te zijn…Lees verder
Sfeervolle thriller die zich afspeelt op het Zweedse eiland Gotland. Terwijl zijn vrouw ligt te slapen, verlaat galeriehouder Egon Wallin in een winterse nacht zijn huis, op weg naar zijn minnaar. Maar hij wordt vermoord en opgehangen aangetroffen onder een stadspoort. Rechercheur Anders Knutas en zijn collega Karin Jacobsson onderzoeken deze moordzaak, er blijken kunstwerken gestolen te zijn en enige tijd later vindt er een tweede moord plaats, op een andere galeriehouder. Journalist Johan Berg, die de zaak volgt, krijgt het zwaar te verduren als zijn dochtertje wordt ontvoerd. Dit vierde afzonderlijk te lezen misdaadverhaal met Knutas, Jacobsson en Berg werd door zowel Crimezone.nl (vier sterren) als door VN’s Detective & Thrillergids 2008 (drie sterren) het beste van de vier genoemd. De Zweedse schrijfster (1962) debuteerde met ‘Die je niet ziet’. www.marijungstedt.se. Vrij kleine druk.