Boek
Nederlands

Die je niet ziet

Mari Jungstedt (auteur)
Nadat op het Zweedse eiland Gotland een aantal vrouwen vermoord is aangetroffen, krijgt de politie het vermoeden met een seriemoordenaar te maken te hebben.
Titel
Die je niet ziet
Auteur
Mari Jungstedt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Den du inte ser
Uitgever
Utrecht: Signature, 2005
255 p.
ISBN
90-5672-132-1

Besprekingen

In Zweden regent het misdaaddebuten dat het een lieve lust is. Het debuut van Mari Jungstedt, redacteur en nieuwslezeres bij de Zweedse televisie, is net uit en de dame wordt reeds gerekend tot de groten van de misdaadliteratuur. Enigszins voorbarig echter.

Op Gotland, een vakantie-eiland voor de Zweedse kust, nodigen Helena en Per vrienden uit voor een etentje. Het feestje ontaardt echter in ruzie en wanneer Helena in de vroege ochtend een wandeling maakt langs het strand, ontdekt zij het met een bijl toegetakelde lichaam van een vrouw. De politie denkt aan een passionele moord en verdenkt de gastheer. Wanneer echter korte tijd later op een nabijgelegen kerkhof andermaal een verminkt vrouwenlijk wordt aangetroffen, vreest hoofdcommissaris Anders Knutas met recht en rede dat hij hier te maken heeft met een seriemoordenaar (nice deduction, Watson!). Kenners van het genre zullen al weten dat er van deze roman dertien in een dozijn gaan. De banale en futloze dialogen krijgen het v…Lees verder
Op het Zweedse eiland Gotland wordt een jonge vrouw vermoord. De politie verdenkt in eerste instantie haar partner, maar als kort daarna nog twee vrouwen op dezelfde manier vermoord worden, krijgen ze het vermoeden met een seriemoordenaar te maken te hebben. Intussen wordt hoofdcommissaris Knutas op de hielen gezeten door zeer vasthoudende journalisten die allerlei details bekend maken. Een van de journalisten wordt verliefd op Emma, een getrouwde vrouw die uiteindelijk ook bedreigd wordt door de moordenaar. In deze bijzonder spannende detective komt de moordenaar steeds kort aan het woord, hoewel er weinig aanknopingspunten zijn die naar de oplossing wijzen. Zijn manier van denken en zijn traumatische ervaringen roepen vreemd genoeg sympathie op voor deze dader en voeren tegelijkertijd de spanning op. Een bijzonder intrigerend verhaal met herkenbare personages. Geslaagd debuut van de schrijfster die als redacteur en nieuwslezeres voor de Zweedse televisie werkzaam is. Vrij kleine druk.