Boek
Nederlands

De veertiende brief

Marc De Bel (auteur), Gino Marchal (auteur)
+1
De veertiende brief
×
De veertiende brief De veertiende brief
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Wannes erft de oude schrijfmachine van zijn opa. Het is geen doodgewone schrijfmachine, want naar verluidt zou de dief van De Rechtvaardige Rechters op deze draagbare Royal zijn afpersingsbrieven hebben getikt. Wannes raakt helemaal in de ban van ‘de grootste kunstdiefstal aller tijden’. Maar tegelijk ook van Nina, de extravagante dochter van meneer Vangoidsenhove, zijn leraar geschiedenis. Samen
Titel
De veertiende brief
Auteur
Marc De Bel Gino Marchal
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2018
199 p. : ill.
ISBN
9789461319098 (paperback)

Besprekingen

Wanneer zijn opa overlijdt, erft Wannes zijn oude typemachine, naar verluidt ooit het eigendom van Arsène Goedertier, een Vlaming die ervan werd verdacht een paneel van een bekend schilderij te hebben gestolen aan het begin van de vorige eeuw. Wannes’ geschiedenisleraar blijkt gefascineerd door deze nog altijd niet opgehelderde kunstroof. Samen gaan ze op zoek, geholpen door diens dochter Nina, op wie Wannes verliefd wordt. Het taalgebruik is behoorlijk Vlaams en bij vlagen nogal oubollig, en dat vraagt wat doorzettingsvermogen van de Nederlandse lezer. Daarnaast duurt het even voor het verhaal op gang komt, maar uiteindelijk ontvouwt zich een interessant en leuk uitgedacht verhaal over de zoektocht naar het gestolen paneel. Het verhaal wordt afgewisseld met brieven van Arsène Goedertier, (niet altijd even duidelijke) foto’s en kaarten en songteksten van The Beatles en Nirvana. Een duidelijk met veel plezier geschreven verhaal. Marc De Bel schreef meer dan 150 boeken voor kinderen en …Lees verder

De veertiende brief

De veertiende brief verwijst naar de dertien brieven die de dief van de Rechtvaardige Rechters heeft verstuurd. De veertiende brief is de brief die de hoofdpersonages op het einde van het verhaal naar het stadsbestuur zenden omdat ze menen te weten waar het schilderij zich bevindt. Het boek start met de voorstelling van de personages die een rol gaan spelen tijdens het verhaal. Een belangrijke figuur is Wannes. Hij erfde een schrijfmachine van zijn opa waarvan gezegd wordt dat er de brieven over de Rechtvaardige Rechters mee werden getypt. Zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hij komt in contact met de dochter van zijn leraar. Vader en dochter zijn beiden al jaren op zoek zijn naar de laatste hints van het verdwenen schilderij. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee. Verweven met dit verhaal lees je het dagboek van Arsène Goedertier, de dief en de persoon die wist waar het schilderij is verstopt. Beide verhalen zijn mooi verweven met elkaar, bovendien wordt er een extra span…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia