Boek
Nederlands

Moord in Burundi : België en de liquidatie van premier Louis Rwagasore

Ludo De Witte (auteur)

Moord in Burundi : België en de liquidatie van premier Louis Rwagasore

Op 13 oktober 1961 vermoordt een Griek eerste minister Louis Rwagasore van Burundi. De populaire leider had tot consternatie van België, dat Burundi als voogdijgebied bestuurt, net de verkiezingen gewonnen. Enkele uren na de moord kruist topambtenaar Jean-Paul Harroy in het hospitaal waar Rwagasore ligt opgebaard de moeder van de premier. Ze geeft Harroy een klinkende oorveeg. In die mep zit de ov
Titel
Moord in Burundi : België en de liquidatie van premier Louis Rwagasore
Auteur
Ludo De Witte
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2021
347 p.
ISBN
9789462672918 (paperback)

Over Ludo De Witte

Ludo De Witte (1956) is een Vlaams socioloog.

Hij publiceerde in september 1999 een ophefmakende studie over de moord op de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, waarin hij concludeerde dat dit met medeweten en actieve steun was gebeurd van leidende Belgische kringen. De controverse en media-aandacht die daarop volgde leidde tot de instelling in december 1999 van een Parlementaire onderzoekscommissie om de Belgische betrokkenheid bij de moord te onderzoeken.

De Witte heeft meegewerkt aan twee televisiedocumentaires over de moord op Patrice Lumumba: Mord im Kolonialiststil op de Duitse televisiezender Das Erste en Qui a tué Patrice Lumumba? op de Vlaamse VRT.

Werken

  • Crisis in Kongo: de rol van de Verenigde Naties, de regering-Eyskens en het Koningshuis in de omverwerping van Lumumba en de opkomst van Mobutu (Leuven: Van Halewyck, 1996)
  • De moord op Lumumba (Van Halewyck,…Lees verder op Wikipedia