Boek
Nederlands

De thuiskomst

Luc Descamps (auteur)
+1
De thuiskomst
×
De thuiskomst De thuiskomst

De thuiskomst

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
De thuiskomst
Auteur
Luc Descamps
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2002
135 p.
Aantekening
Omslagondertitel: Het lang verzwegen verhaal van koning Arthur
ISBN
90-5016-372-6

Besprekingen

In een recalcitrante freewheelend dictatoriale bui (SdL, 13 maart) roept Ed Franck op tot de verbanning uit jeugdboekenland van al "die opa's met een groot gevoel voor humor, tot de strot gevuld met wijsheid en empathie, doordrenkt van eindeloos geduld en begrip". Hij wil in hun plaats (voor even toch) liever "grimmige Grijze Panters"! In De thuiskomst van Luc Descamps is Jonas' opa meer een sluwe vos dan een grijze panter, maar toch is hij zo bijzonder dat veel jongeren hem graag tot opa zouden willen.

Jonas (14) en zijn opa in het bejaardentehuis hebben veel aan elkaar. Er verandert een boel in Jonas' leven als zijn opa hem met toverkracht door de tijd meeneemt naar het verleden, naar de oude Britse wereld, waar hij geboren is en thuishoort. Opa, die eigenlijk de tovenaar Merlijn is, heeft hem daar ooit weggehaald -- door een gat in de tijd -- om hem, de kleine koningszoon, te redden uit de handen van Gerolf, de usurpator. Nu hij een flinke knaap geworden is, k…Lees verder
Via een vreemde busreis komt Jonas met zijn opa in de vroege middeleeuwen. Opa beweert dat hij eigenlijk Merlijn heet en dat hij Jonas moet beschermen. Na vele avonturen blijkt Jonas koning Arthur te zijn. Als het verhaal wordt gezien als de droom van een jongen uit deze tijd, is het niet onaardig, maar weinig overtuigend. De stijl is soms wat stroef. Er worden veel bijvoeglijk naamwoorden gebruikt om sfeer te scheppen; verder nogal wat clichés en soms eenvoudige zinnen naast verheven taalgebruik. De overwegend blauw gekleurde kaft is net als de inhoud van het boek niet onaardig, maar komt nog niet genoeg uit de verf. Ondanks het gebrek aan diepte zal het verhaal kinderen vanaf ca. 10 jaar toch wel aanspreken.

Over Luc Descamps

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Luc Descamps (Wilrijk, 27 april 1962) is een Belgisch schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken. Hij is met name bekend door de boekenreeks De donkere getallen, gericht op kinderen van 10 tot 14 jaar. Met het boek De donkere getallen III: de grot van Merlijn behaalde hij in 2007 de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ook schreef hij het boek: Kristal van hoop.

Biografie

Descamps studeerde moderne talen en werkte als leraar Nederlands, Engels en Duits. In 2001 bracht hij De dodelijke pijp uit. Daarna begon hij met het schrijven van de succesreeks De donkere getallen, waarvan begin 2020 het 8ste deel verscheen. Voor deze reeks is er interesse uit Amerika om hiervan een tv-reeks te maken. In het totaal schreef hij 54 boeken, waaronder acht gidsen. De boeken die hij schrijft zijn onder te verdelen in verschillende categorieën: waargebeurde verhalen, realistische verhalen, avonturen…Lees verder op Wikipedia