Als een pas gescheiden jonge vrouw voor het eerst weer een date heeft gehad, hervindt ze zichzelf gewond en herkent ze haar eigen spiegelbeeld niet meer.
Titel
De date
Auteur
Louise Jensen
Vertaler
Joost van der Meer William Oostendorp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The date
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2019
378 p.
ISBN
9789400510777 (paperback)

Besprekingen

De date

Eerste zin. Er klopt iets niet.

Het zou een schoonmoedergrap kunnen zijn, maar het bestaat echt: sommige mensen kunnen door een hersenaandoening geen gezichten onthouden. Ze worden met prosopagnosie of gezichtsblindheid geboren of worden er zoals Alison ‘Ali’ Taylor op een ochtend mee wakker. De vrouw in de spiegel heeft ze nog nooit gezien. Bovendien zit ze onder de kneuzingen en het bloed. Ali, tijdelijk gescheiden van haar man, weet wel nog dat ze de vorige dag een blind date had. Haar broer, van wie ze alleen door zijn stem weet dat hij het is, brengt haar naar het ziekenhuis. Vanaf dan wordt Ali’s leven een nachtmerrie. Iemand bezorgt haar bloemen en op het kaartje staat: ‘Hoe was je date, bitch?’. Haar auto is besmeurd met bloed, ze wordt in haar eigen huis bespied en bedreigd, ze heeft geen flauw idee of de mensen die ze op straat tegenkomt bekenden of onbekenden zijn én haar verleden komt weer bovendrijven, want het is niet uitgesloten dat slachtoffer Ali ook een dader…Lees verder

Deze psychologische thriller opent met een gedicht van Edward Lear dat een grote rol speelt in het verhaal speelt. Nadat Ali, een pas gescheiden jonge vrouw die nu inwoont bij een nieuwe vriendin, voor het eerst weer een date heeft gehad, hervindt ze zichzelf gewond en herkent ze haar eigen spiegelbeeld niet meer: ze lijdt aan prosopagnosie. Het mysterie wordt nog groter als naasten en vrienden dubbele agenda’s hebben: Ali voelt zich nergens meer veilig. Gebeurtenissen uit het verleden rond de verdwijning van haar ouders toen zij twaalf jaar was en haar broer Ben zes jaar worden tussen de huidige verwachte en onverwachte wendingen door gevlochten, evenals enkele korte inkijkjes in het hoofd van de dader. Een verhaal over schuld en schaamte, familiegeheimen en goede bedoelingen, maar ook over liefde. Ondanks enkele zwakkere elementen leest het boek als een trein. Nominatie voor ‘Not the Booker’-prijs van The Guardian 2018. Eerder verscheen van deze Britse auteur ‘Het zusje’*.