Boek
Nederlands

Leon krijgt een stoer broekje

Linne Bie (auteur)
+1
Leon krijgt een stoer broekje
×
Leon krijgt een stoer broekje Leon krijgt een stoer broekje

Leon krijgt een stoer broekje

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Leon wil geen kriebelende luier meer. Hij krijgt van mama een echte onderbroek. Dan heeft hij een klein ongelukje. Dat geeft niks, hij krijgt zelfs een stoere piratenbroek! Vierkant prentenboek met eenvoudige, vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Leon krijgt een stoer broekje
Auteur
Linne Bie
Taal
Nederlands
Uitgever
Damme: Linne Bie & co, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789079601066 (hardback)

Besprekingen

Over de zindelijkheidstraining van peuters verschenen al tal van prentenboekjes die peuters via herkenbare prenten en een eenvoudige tekst willen leren hoe je op een potje plast. Linne Bie brengt ook in de boekjes Leon krijgt een stoer broekje en Rosalie krijgt een mooi broekje een duidelijke boodschap. De tekst is nagenoeg hetzelfde in beide boekjes: Leon en Rosalie zijn hun luier beu. De peuters gaan op het potje zitten, maar er komt geen plas. Ze wikkelen zichzelf en hun knuffel in wc-papier en krijgen daarvoor een standje van mama. Daarna krijgen ze een broekje. Wanneer ze beginnen te spelen, moeten ze plots wel plassen. De moeder troost de peuters en geeft een nieuw broekje. Bij een volgend plasje zijn ze wel op tijd bij het potje.
Peuterjongens en-meisjes krijgen hier een stichtelijk verhaaltje over zindelijk worden. Tegelijkertijd ontdekken ze dat er een verband is tussen de opeenvolgende prenten en de bijhorende tekst. Het boekje voor peutermeisjes heeft een l…Lees verder
Leon voelt zich groot en heeft geen zin meer in een kriebelluier. Mama zet hem op een potje. Daar ontdekt hij een rol wc-papier. Daar kun je leuke dingen mee doen! Mama legt hem uit dat hij daar zijn billen mee moet poetsen en geeft hem een echte onderbroek. Dan gebeurt er tijdens het spelen een ongelukje en krijgt Leon een nieuwe broek, dit keer een stoere piratenonderbroek. Geschikt boekje voor de zindelijkheidstraining voor jongens. Over Kleine Leon verschenen diverse prentenboekjes en ook kartonboekjes*, net als over Kleine Rosalie**. De serie werd vroeger bij Clavis uitgegeven en nu in eigen beheer. De ingekleurde pentekeningen zijn duidelijk, zonder details, vrolijk van kleur en door over dubbele bladzijden. De tekst in speelse schreefloze letters staat wisselend op de linker- of rechterbladzijde en is eenvoudig. Goed verzorgde uitgave met mooi glanzend en afwasbaar papier. Het vierkante boek heeft afgeronde hoeken. Vanaf ca. 2 jaar.

Leon krijgt een stoer broekje

Leon wil geen luier meer aan. Hij kriebelt aan zijn buik. Hij trekt hem uit. Mama ziet Leon zonder luier, dus geeft ze hem een potje. Als Leon voelt dat er een plasje komt, moet hij op het potje gaan zitten. Leon probeert het potje uit, maar er komt geen plasje. Met het wc-papier kan je wel leuk spelen. Dat vindt mama geen goed idee. Leon krijgt een broekje aan en speelt verder met Beer. Hij plast in zijn broekje. Pas als hij een nieuw stoer broekje krijgt met een piraat erop, gaat het goed en bewijst het potje zijn nut. Een nogal lang uitgesponnen verhaal om tot een eerste geslaagde 'potjeservaring' te komen. Positief is wel dat het allemaal ingebed wordt in Leons spel, zoals vooral op de prenten te zien is. De tekst daarentegen is heel expliciet en vrij stroef. Een voorbeeld: 'Mama komt kijken. Ze ziet al het papier. Dat mag je niet meer doen, Leon. Het papier dient om je billen te poetsen.' Naast dit boekje met blauwe cover is er ook een roze versie: 'Rosalie krijgt een mooi broekj…Lees verder