Boek
Nederlands
Titel
Hildeke
Auteur
Lieve Joris
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Augustus, 2022
140 p.
ISBN
9789045046969 (paperback)

Besprekingen

Twee uitersten op de schaal van menselijk tekort

Een turbulente jeugd is de beste voorbereiding op een avontuurlijk leven, laat Lieve Joris zien in het tweede deel van de saga over de familie waarin ze opgroeide.

Vlaanderen was reisschrijfster Lieve Joris nooit echt op het lijf geschreven. Op haar negentiende ontvluchtte ze het traditioneel katholieke, kroostrijke gezin in Neerpelt waarin ze was opgegroeid. Ze wilde de wereld zien, vestigde zich in Amsterdam en ontpopte zich tot succesvol schrijfster van reisverhalen, waarvoor ze inspiratie haalde uit lange verblijven in het Midden-Oosten, Afrika en China. Haar dorp ontgroeid, schoot ze opnieuw wortel in de wijde wereld erbuiten.

Toch bleef het landelijke Vlaanderen dat ze de rug toekeerde in haar werk altijd op de achtergrond doorschemeren. Lezers kennen Joris als een auteur die zichzelf als personage in haar boeken opvoert, en zijn vertrouwd met nevenpersonages in haar werk als 'de bomma', haar grootmoeder van vaderskant, haar 'heeroom', een missionaris in wiens voetsporen ze een reis door Congo maakte, en Hildeke, haar zusje met Down.

Die figuranten traden opeens op de voorgrond in Terug naar Neerpelt (2018), een boek dat J…Lees verder

Je kunt altijd meer doen

In een knappe, liefdevolle 'familieroman' schetst Lieve Joris hoe ze haar zusje en vader in hun laatste jaren met zo veel mogelijk zorg heeft willen omringen. Scherpe observaties maken dit persoonlijke verhaal universeel.

Op een middag eet Lieve Joris (1953) een ijsje in de stad met haar zus Hildeke, die dan tegen de 60 moet zijn. 'Allè, wa's da', zegt Hildeke opeens; hulpeloos kijkt ze naar het ijs dat over haar handen druipt. 'Een ijsje eten zonder te knoeien - dat leer je dus en kan je vervolgens ook weer verleren', schrijft Joris. 'Net zoals mijn vader, een fervent tv-kijker, plots niets meer begreep van zijn afstandsbediening.'

Hoe ze steeds meer zorg (en oog) krijgt voor haar vader en voor haar zus met downsyndroom in hun laatste jaren, daarover gaat Lieve Joris' autobiografische Hildeke, haar tweede 'familieroman'. In Terug naar Neerpelt, uit 2018, schreef ze al over het woelige gezin waaruit ze stamt; als vijfde van negen kinderen zat ze het liefst rustig bij bomma aan de overkant. Daar, omringd door de ansichtkaarten van heeroom in Congo, werd het zaadje geplant om te reizen - met haar eerste boek Terug naar Congo brak Joris door als reisschrijver.

Boeken over Egypte, M…Lees verder

LIEVE JORIS Hildeke

*****

‘Wat ze niet kent, moet ge haar niet leren.’ Hildeke is een ‘mongooltje’, één uit een gezin met negen kinderen, en haar moeder heeft een nogal aparte visie op haar opvoeding. Nadat Lieve Joris furore had ge­ maakt met boeken over Congo en andere verre oorden wendde de in Amsterdam wonende Lim­burgse de blik in haar vorige boek naar haar eigen familieverleden. In ‘Terug naar Neerpelt’ vertelde ze over haar broer Fonny, die ver­slaafd was en stierf na een over­ dosis, in ‘Hildeke’ stelt ze scherp op twee andere verwanten: haar vader, die zichzelf relativerend ‘de schepper’ noemde, en haar zusje Hildeke. Secuur, sensitief en lief­devol schetst ze de gestage afta­keling van die ‘schepper’, die leed aan dementie, tot aan zijn dood. Ook Hildes verhaal is er één van neergang. Omarmt het zusje in een enthousiaste bui nog haar idool Walter Capiau, een…Lees verder

Memoires van de schrijver Lieve Joris (1953) waarin ze vertelt over haar grote Vlaamse familie, de dood van haar vader en bovenal over haar zusje Hildeke, dat Downsyndroom heeft en het gezin bij elkaar houdt. Door de toenemende zorg voor haar ouders wordt Joris teruggezogen naar het Vlaanderen van haar jonge jaren en gaandeweg verzoent ze zich met de wereld die ze op haar negentiende ontvluchtte. In een warme, prettige stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Lieve Joris (Neerpelt, 1953) is een Belgische schrijver. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Bob den Uyl-prijs en de Henriette Roland Holst-prijs.

Over Lieve Joris

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ruud Hendrickx

Godelieve "Lieve" Elisabeth Achiel Micheline Joris (Neerpelt, 14 juni 1953) is een Vlaams schrijfster van reisverhalen.

Lieve Joris werd geboren als vijfde in een gezin van negen. Haar vader werkte bij de belastingdienst en bracht het door middel van avondstudie tot belastingontvanger, haar moeder was een molenaarsdochter.

Na de kostschool studeerde Joris een jaar psychologie in Leuven en vertrok daarna naar Amerika om als au pair te werken en rond te reizen. In 1975 ging ze naar Nederland, waar ze de School voor de Journalistiek in Utrecht volgde. Ze vestigde zich in Amsterdam en ging na haar studie schrijven voor de Haagse Post, NRC en het maandblad Avenue. Nadat ze tien jaar voor de Haagse Post had gewerkt, begon ze naast artikelen ook boeken te schrijven. In 1986 debuteerde ze met De Golf. Haar werk is journalistiek en literair.

Joris heeft veel gereisd door landen waar de situatie vaak niet ongevaarlijk was en heeft haar belevenissen beschrev…Lees verder op Wikipedia