Boek
Nederlands

Kaatje helpt mama

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Kaatje helpt mama
×
Kaatje helpt mama Kaatje helpt mama

Kaatje helpt mama

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Kaatje helpt haar moeder met klusjes in huis en krijgt nieuwe schoenen. Vierkant prentenboek met eenvoudige tekeningen in felle kleuren. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Helpen
Titel
Kaatje helpt mama
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789044807288

Besprekingen

Wie prentenboeken voor peuters maakt, houdt best rekening met wat jonge kinderen kunnen begrijpen en waar ze van houden. Peuterboekjes mogen, in de ogen van volwassenen, nog zo mooi geïllustreerd zijn, als ze voorbijgaan aan wat die kinderen aankunnen, zullen ze op weinig bijval kunnen rekenen bij de doelgroep. Alle kinderen doorlopen immers in een vaste volgorde een aantal stadia in hun leesontwikkeling. Ze doen dat echter niet even snel en veel hangt ook af van het milieu waarin de kinderen opgroeien. Vandaar het cruciale belang dat kinderen ook in de kinderopvang en in de kleuterschool 'leesmateriaal' aangeboden krijgen dat aansluit bij hun ontwikkeling.
In een boekenrijk milieu ontdekken peuters dat boeken er niet zijn om in je mond te stoppen of om mee te gooien. Ze leren hoe je een boek vasthoudt, dat je bladzijden kan omdraaien en dat volwassenen bij het voorlezen beginnen bij de eerste prent. Ze ontdekken ook een van de belangrijkste eigenschappen van prentenboeken, nl. …Lees verder
Over Kaatje zijn al verschillende boeken verschenen. In dit deel helpt Kaatje haar moeder met huishoudelijke klusjes en krijgt ze nieuwe schoenen. Het vierkante boek heeft twee afgeronde hoeken; de bladzijden van dik, glimmend papier zijn stevig ingenaaid, wat het boek geschikt maakt voor peuterhandjes. Op de rechterpagina is steeds een omkaderde, met ruwe kwast geschilderde illustratie in vrolijke kleuren te vinden. Links staat de handgeschreven tekst, ook in een kader, tegen een telkens wisselende felgekleurde achtergrond. De gebeurtenissen zijn voor de doelgroep heel herkenbaar, inclusief Kaatjes luidkeelse protest bij het opmeten van haar voeten! Raak getypeerde voorleesstof voor ca. 2,5 jaar en ouder.

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia

Suggesties