Boek
Nederlands

Wat ben ik?

Lieneke Dijkzeul (auteur), Mark Janssen (illustrator)
Versjes voor beginnende lezers over verschillende dieren. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Extra onderwerp
Rijmvertellingen
Leesniveau
AVI 1
Titel
Wat ben ik? / Lieneke Dijkzeul ; tek. van Mark Janssen
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
19 p. : ill.
ISBN
90-276-7606-2

Besprekingen

Verschillende (fantasie)dieren vertellen in een soort raadseltje wie zij zijn en waar zij zitten. Prentenboekje met vrolijke afbeeldingen. De met kleur omkaderde illustraties op de rechterpagina laten de beschreven scènes zien: tekst en beeld sluiten goed op elkaar aan. Het fantasiefiguurtje is elke illustratie (niet altijd even herkenbaar) weer te zien. Op de linkerpagina staat de tekst in (niet altijd goed lopend) rijm in korte zinnen en eenlettergrepige woorden. Grote, schreefloze letter, geen hoofdletters, wel interpunctie. Deel uit de serie Maantjes*, leesboekjes die aansluiten bij de twaalf kernen van de methode Veilig leren lezen (tweede maanversie, 2003); de boekjes kunnen ook gebruikt worden naast de eerste maanversie (1991). Na ongeveer dertien weken leesonderwijs met deze leesmethode kunnen de kinderen dit boekje zelfstandig lezen, omdat dezelfde globaalwoorden en andere bekende woordjes worden gebruikt als uit de methode. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter 1979. Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd genomineerd voor de Gouden …Lees verder op Wikipedia

Suggesties