Boek
Nederlands

Willemijn wil geen broertje

Lida Dijkstra (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
+1
Willemijn wil geen broertje
×
Willemijn wil geen broertje Willemijn wil geen broertje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Muisje Willemijn wil absoluut geen babybroertje. Daarom barricadeert ze, met veel vindingrijkheid, het huis zodat er nooit een broertje in kan. Prentenboek met zwierige illustraties in heldere kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Gezinsuitbreiding
Titel
Willemijn wil geen broertje
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789025757434 (hardback)

Besprekingen

In zeven jaar tijd maakten Lida Dijkstra en Nöelle Smit samen drie boeken over muis Willemijn.
Willemijns wereld is vrolijk en kleurrijk. Panda’s, struisvogels, vlinders, apen, muizen en katten leven samen als vriendjes. Er zijn bloemen, ijsjes en fietsen voor iedereen. In deze positieve omgeving maakt Willemijn dingen mee die veel jonge kinderen ook ervaren. Spelen met vriendjes, een broertje of een zusje krijgen, naar de zwemles gaan. Op het eerste gezicht niets uitzonderlijks, maar de gebeurtenissen kunnen toch een grote impact hebben op wie ze meemaakt. Dijkstra en Smit geven de bijbehorende gevoelens overtuigend weer. Dat geldt vooral voor Willemijns boze reactie in Willemijn wil geen broertje. Wanneer mama zegt dat ze een zusje of een broertje krijgt, wordt Willemijn woest. De gedachte aan zo´n ‘vreselijk stom’ broertje zet haar aan tot een ‘anti-broertje-actieplan’; ze verandert het huis in een onneembare vesting. Spandoeken in de tuin met teksten als ‘Geen nieuwe…Lees verder
Als mama-muis aan Willemijn vertelt dat er een baby'tje op komst is, begint Willemijn onmiddellijk te protesteren en verwijst ze naar alle lastige babyjongetjes in de buurt. Daarna barricadeert ze, met veel vindingrijkheid, het huis zodat er nooit een broertje in kan. Terwijl Willemijn buiten spandoeken ophangt, hoort ze vanuit haar huis gehuil komen. Ze gaat toch even kijken wie dat geluid maakt. Met veel humor wordt het thema gezinsuitbreiding nieuw leven ingeblazen door de humoristische, originele prenten in heldere kleuren neergezet met waterverf en pen. De vaart spat van de platen af, die steeds een dubbele pagina beslaan en waarop veel te ontdekken valt. Bij iedere prent staat een kort, vierregelig versje, waarvan alleen de laatste twee regels rijmen. Dit mooi uitgegeven vierkante prentenboek (eerder verschenen onder de titel 'Ik wil geen broertje') maakt het thema goed bespreekbaar. Van hetzelfde duo verscheen over Willemijn 'Eén muisje kan geen optocht zijn', nu verschenen ond…Lees verder

Willemijn wil geen broertje

Wanneer de mama van muisje Willemijn wil zeggen dat er een broertje of een zusje op komst is, loopt Willemijn boos weg. Ze wil helemaal geen broertje! Ze bedenkt allerlei plannetjes om dat broertje buiten te houden: ze maakt pamfletten, ze spant prikkeldraad, vertelt aan mama alle nare ervaringen die Willemijn al heeft gehad met baby’s. Toch komt de baby. Willemijn kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen ...
Een schattig verhaal op rijm over de komst van een nieuwe baby in het gezin. Het boek is eerder uitgegeven in 2008 onder de titel ‘Ik wil geen broertje!’. Ondertussen is dit het derde boek in de reeks van Willemijn geworden.
De illustraties nemen telkens een dubbele pagina in beslag en zijn erg kleurrijk. Er valt heel wat te ontdekken terwijl mama of papa of ... voorleest. De tekeningen vertellen mee het verhaal, zodanig dat de luisteraars goed kunnen volgen.
Het einde van het verhaaltje vind ik echt heel vertederend.

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Alida Wietske (Lida) Dijkstra (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft daarnaast enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Dijkstra schrijft in het Nederlands en het Fries, en vertaalt zelf haar boeken van de ene naar de andere taal. Haar Nederlandse boeken komen uit onder de naam Dijkstra, de Friese onder de naam Dykstra.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om een studie aan de Reinwardt Academie te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze con…Lees verder op Wikipedia