Boek
Nederlands

Willemijn wil een superboom

Lida Dijkstra (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
+1
Willemijn wil een superboom
×
Willemijn wil een superboom Willemijn wil een superboom
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Muisje Willemijn wil dolgraag een echte kerstboom en gaat er een omzagen in het bos. Maar als ze thuiskomt, heeft ze de halve boom weggegeven en is hij bijna kaal… Wat nu? Prentenboekje met vrolijk gekleurde illustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Willemijn wil een superboom
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2015
[16] p. : ill.
ISBN
9789025761356 (hardback)

Besprekingen

Het kerstfeest nadert en in het huis van muis Willemijn is de plastic kerstboom kapot. Er moet een nieuwe komen, een echte, en Willemijn gaat die omzagen in het bos. Ze vervoert hem op haar slee. Ze geeft takken van de boom aan Knor, het wrattenzwijn, en schenkt daarna de halve boom aan Boskonijn. Helaas niest Vos ook nog de resterende naalden van de boom. Dan de oude boom maar weer opgezet... Onverwacht bellen Vos, Knor en vader en moeder Boskonijn met hun twee kinderen aan de deur. Ze hebben hun poten vol met cadeaus. Betekent dit dat het scharminkel van een boom toch nog een mooi en feestelijk exemplaar kan worden? Misschien, want ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Dit kleine hardcover prentenboekje telt acht dubbelpagina’s en is expressief geïllustreerd, afgestemd op de leeftijd van oudere peuters en kleuters. Per spread staan vier regels, ritmisch voor te lezen tekst. Het zijn kwatrijntjes met een abcc-rijmschema. Voor kleuters is het boekje geschikt rondom Kerstmis, mits individueel…Lees verder

Willemijn wil een superboom

Dit is een piepklein boekje over kerst. Het gaat over de muis Willemijn die een mooie kerstboom wil. De plastic kerstboom is wat vergeeld. Samen met de poes kan ze in het bos een mooie boom vinden. Die willen ze naar huis brengen. Onderweg komen ze nog een wrattenzwijn tegen voor wie ze een bedje bouwen en een boskonijntje die ze de top van hun boom cadeau doen. Dan komen ze een verkouden vos tegen. Die moet zo hard niezen dat alle naalden van de boom vliegen. De superboom van Willemijn is kaal. Mama besluit dan toch maar de plastic kerstboom te zetten. Gelukkig komen Willemijns nieuwe vrienden langs met heel wat versiering, zodat de boom toch een superboom wordt.

Het verhaaltje is erg rommelig en zwak omdat er lukraak personages bij betrokken worden om het toch nog wat volume te geven. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk waarom het zwijntje nu per se een bed wil. Hij lag te verkleumen in een holletje, maar het takkenbed van Willemijn ziet er niet veel warmer uit.
Lees verder

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Alida Wietske (Lida) Dijkstra (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft daarnaast enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Dijkstra schrijft in het Nederlands en het Fries, en vertaalt zelf haar boeken van de ene naar de andere taal. Haar Nederlandse boeken komen uit onder de naam Dijkstra, de Friese onder de naam Dykstra.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om een studie aan de Reinwardt Academie te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze con…Lees verder op Wikipedia