Boek
Nederlands

Willemijn wil een optocht zijn

Lida Dijkstra (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
+1
Willemijn wil een optocht zijn
×
Willemijn wil een optocht zijn Willemijn wil een optocht zijn
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Muisje Willemijn verkondigt blij een optocht te zijn, wat volgens haar moeder niet kan omdat ze alleen is. Maar al spoedig wordt ze ongemerkt gevolgd door allerlei dieren. Prentenboek met zwierige illustraties in heldere kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Stoeten, Tellen
Titel
Willemijn wil een optocht zijn
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Editie
7
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789025757427 (hardback)

Besprekingen

In zeven jaar tijd maakten Lida Dijkstra en Nöelle Smit samen drie boeken over muis Willemijn. Wat Willemijn wil, dat gebeurt. Het kost soms moeite, of angsten moeten worden overwonnen, maar uiteindelijk krijgt Willemijn steeds wat ze wil. Dat is duidelijk het geval in Willemijn wil een optocht zijn. ‘"Ik ben een optocht," riep Willemijn, "van retteketet hoera!"’ Maar mama zegt dat dat niet kan: ‘één muisje kan geen optocht zijn’. Willemijn besluit de teleurstelling van zich af te steppen, maar merkt niet dat andere dieren zich bij haar aansluiten. Het resultaat laat zich raden. De vrolijke stoet werd door Smit in een dubbele uitklappagina getekend en het plezier valt overduidelijk van de dieren af te lezen. De kleuren, de dynamische composities: ze dragen allemaal bij aan de levendigheid van de illustraties.
Willemijns wereld is vrolijk en kleurrijk. Panda’s, struisvogels, vlinders, apen, muizen en katten leven samen als vriendjes. Er zijn bloemen, ijsjes en fietsen voor…Lees verder
Muisje Willemijn verkondigt blij een optocht te zijn, wat volgens haar moeder niet kan, omdat ze alleen is. Verdrietig stept Willemijn weg, waarbij ze niet merkt dat ze algauw gevolgd wordt door twee hazen op een tandem, drie ganzen met een doedelzak, vier biggetjes op skelters enz. Op de uitbundige illustraties in dit prentenboek van royaal formaat ziet de lezer dat wel! De verschillende dieren in mooie kleuren tegen een rustige achtergrond zwieren over de pagina's. Behalve het feit dat de platen het bekijken waard zijn, bevatten ze ook een telelement tot tien. Als verrassing is de laatste plaat een grote uitklappagina waarop alle dieren staan. Van de steeds vierregelige blokjes tekst rijmen de eerste twee regels niet en de laatste twee regels wel. Het roze omslag met Willemijn in een groen jurkje op een rode step oogt fleurig. Over Willemijn verscheen ook: 'Willemijn wil geen broertje' en 'Willemijn wil niet zwemmen'*. Vanaf ca. 4 jaar.

Willemijn wil een optocht zijn

Over Willemijn verschenen nu drie boeken. Het derde boek is een herwerking van het bekende 'Eén muisje kan geen optocht zijn'. Willemijn wil graag een optocht zijn, maar mama beweert dat dat niet kan. Verdrietig vertrekt het muisje op haar step. Doorheen de bladzijden komen er steeds meer dieren haar vervoegen, zonder dat ze er zich van bewust is. Twee hazen op een tandem, drie doedelzakspelende ganzen enzovoort. Aan het einde van het verhaal beweert Willemijn dat ze zich dood verveeld heeft, maar de ogen van mama als ze die optocht achter haar dochter ziet ... Leuk! Met een volledige pagina vol optocht om uit te plooien. Een prentenboek, maar ook een telboek, of een boek over carnaval. Met vrolijke, kleurrijke illustraties van Noëlle Smit, bekend om haar aquarellen in de reeks rond de Supervrienden.


Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een hbo voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn reis …Lees verder op Wikipedia