Makkelijk lezen
Nederlands

Het spookt op school

Leonie Kooiker (auteur), Ruud Bruijn (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Op de school van Koos gebeuren vreemde dingen. Daarom gaat hij 's nachts op onderzoek. Verhaal in korte zinnen en makkelijke woorden. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Leesniveau
AVI 5
Titel
Het spookt op school / Kooiker, Leonie ; tek. van Bruijn, Ruud
Auteur
Leonie Kooiker
Illustrator
Ruud Bruijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1997
48 p. : ill
ISBN
90-276-3695-8

Besprekingen

Koos ging altijd met plezier naar school tot hij bij zijn vader in de klas kwam te zitten. Deze is extra streng tegen hem uit angst dat hij zijn zoon zal voortrekken. Dan gebeuren er 's nachts vreemde dingen, het lijkt of 'het spookt op school' (titel). Koos sommen blijken afgemaakt in zijn schrift. Er wordt een Legokasteel gebouwd in het lokaal van groep een, er liggen drie rode rozen voor een juf. Koos gaat 's nachts op onderzoek uit en ontmoet een dakloze man, die later zelfs een oude schoolvriend van zijn vader blijkt te zijn. Aardig, spannend, goed geschreven verhaal, opgebouwd uit korte zinnen met makkelijke woorden. De tekst is gedrukt in een duidelijke letter. Op de zwart-witte tekeningen is alles goed herkenbaar en zij ondersteunen de tekst. Op de omslag is Koos 's nachts in de door de maan verlichte schoolgang op onderzoek naar het 'spook'. Goed bruikbaar boek voor leerlingen die moeite hebben met technisch lezen in groep 7 en 8 en wat ouder. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Leonie Kooiker

CC BY 3.0 - Foto van/door H. Kooyker

Leonie Kooiker (pseudoniem van Johanna Maria (Mieke) Kooyker-Romijn) (Markelo, 20 oktober 1927 - Papendrecht, 16 april 2020) was een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Loopbaan

Kooiker werd geboren in Markelo en doorliep het gymnasium. Ze publiceerde voor het kindertijdschrift Kris Kras, voordat zij haar eerste boek uitgaf (Het malle ding van bobbistiek). Dit boek kreeg direct een Gouden Griffel. Kooiker had een voorkeur voor verhalen waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. De personages in haar boeken zijn gewone kinderen die in spannende situaties terechtkomen.

Bibliografie

  • 1970 Het malle ding van bobbistiek (Gouden Griffel), Ploegsma
  • 1972 De boevenvangers, Ploegsma
  • 1972 De diamant van de piraat, Ploegsma
  • 1972 Het laantje met de lindeboom, Lemniscaat
  • 1973 De dochter van de schilder op de berg, PloegsmaLees verder op Wikipedia