Boek
Nederlands

Oud papier

Leen Huet (auteur)
+1
Oud papier
×
Oud papier Oud papier
Genre:
Korte essays over literatuur aan de hand van vondsten in antiquariaten en tweedehandsboekhandels.
Onderwerp
Literatuur
Titel
Oud papier
Auteur
Leen Huet 1966-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds, 2021
185 p. : ill.
ISBN
9789002269301 (paperback)

Besprekingen

Dit is een genieterig en aanstekelijk boek, waarin de Vlaamse schrijfster (1966) de lezer meeneemt op haar jacht langs antiquariaten en tweedehandsboekhandels. Daar vindt zij het decadente, megalomane en anderszins excentrieke volk dat ze de lezer vervolgens in een reeks erudiete, maar lichtvoetige en vooral betrokken korte essays voorlegt. Die stukken gaan dan over de brieven en dagboeken van het ambitieuze wonderkind Marie Bashkirtseff, over de dandy Barbey d'Aurevilly, over Sara Bernhardt, over 'De cultuur van de renaissance in Italië' door de Zwitserse 19e- eeuwer Jacob Burckhardt, heel uitvoerig over 'de naïeve cynicus' Casanova en over de minnebrieven van een Portugese non (Marianna Alcoforado). ‘Met Georges Eekhoud was het liefde op het eerste gezicht’, schrijft Huet. Wie zijn oeuvre echter voor onschuldige streekliteratuur houdt komt bedrogen uit met incest, verkrachting, moord en zelfmoord. Verder vindt zij Huysmans op haar strooptochten en Radclyffe Hall (in 'toevallige doze…Lees verder

Over Leen Huet

Leen Huet (Hoogstraten, 1966) is een Belgisch auteur van romans, literaire non-fictie en essays. Ze studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

In 2006 maakte ze de eerste Nederlandse vertaling van Rubens' brieven. Samen met Jan Grieten schreef ze in 2010 een biografie van Rubens' vriend, de Antwerpse burgemeester Nicolaas Rockox.

Publicaties (selectie)

  • Belgisch museumboek. Reis langs 21 musea, 1996 (met Jan Grieten)
  • Oud papier, 1998 - heruitgegeven in 2021
  • Oude meesteressen. Vrouwelijke kunstenaars in de Nederlanden, 1998 (met Jan Grieten)
  • Turnhout. Onverwachte schrijvers in een kleine stad, 2002
  • Mijn België, 2004
  • Almanak, 2005 (roman)
  • Venetië. Een literaire reis, 2005
  • De brieven van Rubens. Een bloemlezing uit de …Lees verder op Wikipedia