Boek
Nederlands

Sinterklaas en het grote koekjesmonster

Kristien Dieltiens (auteur), Erika Cotteleer (illustrator)
+1
Sinterklaas en het grote koekjesmonster
×
Sinterklaas en het grote koekjesmonster Sinterklaas en het grote koekjesmonster

Sinterklaas en het grote koekjesmonster

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De bakpiet ontdekt dat hij zijn receptenboekje kwijt is. Hoe moeten ze nu al die sinterklaaslekkernijen voor de kinderen maken? Verhaal met liedjes en recepten. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Sinterklaas en het grote koekjesmonster
Auteur
Kristien Dieltiens
Illustrator
Erika Cotteleer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
175 p. : ill.
ISBN
9789044809855

Besprekingen

Zes december is voor heel veel kinderen een hoogtepunt van het jaar. Reikhalzend kijken ze uit naar al de pakjes die de goede Sint zal brengen. In heel wat gezinnen en klassen wordt het Sinterklaasfeest goed voorbereid. Sinterklaas en het grote koekjesmonster is een uiterst geschikt boek om samen met je kroost of in de klas af te tellen naar die grote dag.

In het grote kasteel van Sinterklaas werkt men naarstig om alles klaar te hebben voor het grote feest. De Zwarte Pieten zetten hun beste beentje voor, en vooral de lekkernijenafdeling krijgt het zwaar te verduren: Pietje Pepernoot heeft pijn in zijn keel en Pietje Poedersuiker heeft zijn been verwond. Gelukkig kan de Sint rekenen op de hulp van Seppe, een gewone bakker die iedereen uit de nood wil helpen. Zijn noeste arbeid kan echter niet verhelpen dat er koekjes blijven verdwijnen. Om te vermijden dat het Sinterklaasfeest een fiasco wordt, gaan Papperdias, het kleinste knechtje van de Sint, en Pepijn de ezel op onde…Lees verder
Sinterklaas en zijn Pieten zijn druk bezig met de voorbereidingen voor hun reis naar Nederland als de bakpiet ontdekt dat hij zijn receptenboekje kwijt is geraakt, met daarin alle recepten voor de unieke lekkernijen van de Sint. Gelukkig heeft een net ontslagen bakkertje dat boekje gevonden en hij biedt Sinterklaas zijn hulp aan. Oubollig sinterklaasverhaal dat wat tekst, inhoud en uitvoering (inclusief de weinig aansprekende tekening op het omslag) betreft, uit de jaren '50/'60 lijkt te stammen. Alle clichés zitten erin, nooit raakt het verhaal aan de tijdgeest van vandaag. Wellicht is dat juist de bedoeling van de auteur die drie andere sintverhalen over dezelfde pietjes schreef. Jonge kinderen zouden moeite kunnen hebben met het onthouden van alle gebeurtenissen. Het verhaal bevat veel liedjes (inclusief muzieknoten) en recepten van sintlekkernijen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

Sinterklaas en het grote koekjesmonster

Sinterklaas en zijn pieten zijn druk bezig met de voorbereidingen voor zes december. Sinterklaas kreeg zonet een brief van een kindje met de vraag of de Sint niet iets anders kan verzinnen dan snoep met suiker en melk. Want daarvan krijgt hij jeuk en uitslag. De Sint vindt dit een goed idee. Pietje Peperkoek, het bakkerspietje, heeft een groot probleem want hij heeft het geheim receptenboekje van Sinterklaas verloren. Bovendien kunnen de twee bakkerspieten geen koekjes meer bakken: Pietje Pepernoot heeft pijn in zijn keel en Pietje Poedersuiker heeft zijn been verwond. Pepijn, de ezel en Papperdidas, de kleinste Piet praten over al deze problemen van de Sint. Seppe Suikerbuik, een bakkersknecht die juist door een gemene bakker werd ontslagen, hoort alles en gaat zich aanbieden bij Sinterklaas om te helpen bakken. Hij heeft bovendien in zijn rugzak een klein boekje gevonden met alle geheime recepten van de Sint. De bakker bij wie hij werkte moet het daar per ongeluk verloren gelegd heb…Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nu werkt ze voltijds als auteur en illustrator en geeft lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen ook in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Over Dieltiens verscheen in 2011 'VWS-cahier' 264 van Jet Marchau.

Selectieve bibliografie

  • De gouden bal (1997)
  • Olrac (12/10 2000)
  • De moedervlek (2002)
  • Kokkerellen (2002)
  • Bloemen op de muur (2003)
  • Ik ben nummer dertien (2004)
  • Aude (2005)
  • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
  • De stille pijn van Luca (2005)
  • En…Lees verder op Wikipedia

Suggesties