Boek
Nederlands

De gouden bal

Kristien Dieltiens (auteur), Seppe Van den Berghe (illustrator)
Een hemelkind verliest zijn gouden bal en wordt op aarde een mensenkind om deze bal te zoeken. Na twee jaar keert het met zijn bal terug naar de hemel. Prentenboek met zachtgekleurde illustraties. Vanaf ca. 7 jaar.
Titel
De gouden bal
Auteur
Kristien Dieltiens
Illustrator
Seppe Van den Berghe
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 1997
[36] p. : ill.
ISBN
9789068224795 (hardback)

Besprekingen

De gouden bal en de witte ballon

Het hemelkind verliest zijn gouden bal. Om die op aarde te gaan zoeken, wordt het een baby en groeit het twee jaar op bij zijn ouders en broer. Tot het zijn bal vindt en blij terugkeert naar de hemel. Zijn ouders vinden troost in de glans die het maakt aan de hemel.

Debuterend auteur/illustrator Kristien Dieltiens (43) maakte een symbolisch sprookje dat geboorte en vooral dood als natuurlijke onderdelen van het leven wil uitbeelden. Zodanig zelfs dat ze de dood als vreugdevol voorstelt - voor het 'dode' hemelkind tenminste, dat gelukkig naar de hemel terugkeert, vol van goede herinneringen aan zijn verblijf op aarde. Een positieve gedachte voor de nabestaanden.

Maar toch is het boek niet meteen voor ouders bedoeld, als wel voor kinderen die met de dood geconfronteerd worden, in de actualiteit (het boek is opgedragen aan de vermiste en vermoorde kinderen en eindigt met een heleboel witte ballonnen) of in hun eigen leefwereld. Kinderen zijn in onze dood-allergische samenl…Lees verder

Als een gelukkig hemelkind al spelend zijn gouden bal verliest, gaat het op aarde de bal zoeken. Het kind wordt daar als mensenkind geboren. Twee jaar lang groeit het op bij zijn ouders, maar op een dag vindt het kind de bal terug en gaat het direct weer naar de hemel, de ouders verdrietig achterlatend. Er gaat enige tijd overheen voor de ouders het grote verlies enigszins verwerkt hebben. Op weg naar de hemel vertelt het kind over wat het op aarde meemaakte, over goede en slechte mensen en over goede en slechte dingen. Geen vrolijk boek dus. Het vraagt om begeleiding, misschien kan het troost bieden bij het overlijden van een jong kind. De uitgever suggereert dat het verhaal bij elke verjaardag opnieuw verteld zou kunnen worden (het stuk over de dood achterwege latend). Het boek is opgedragen aan An en Eefje en andere verdwenen, misbruikte of mishandelde kinderen. De buitenkant van het boek in oblong formaat ziet er aantrekkelijk en verwachtingsvol uit, met een échte goud-glimmende b…Lees verder

De gouden bal

“Ergens ver weg, maar tegelijk dichtbij, leefde een kind.” (p. 2). Wanneer het op een dag zijn gouden bal verliest, krijgt het te horen dat het een reis van negen maanden moet gaan maken om zijn bal te gaan zoeken en een mensenkind te worden. Het kind maakt de verre reis, langs de sterren, de zon en de maan. Tot het in een storm terechtkomt en zijn ogen opent in de armen van zijn moeder. Het mensenkind groeit op en ontdekt de wereld. Als het twee jaar wordt, wordt het ziek, vindt het zijn gouden bal en weet het kind dat het tijd is om terug te keren naar waar het vandaan was gekomen. De ouders blijven achter met hun stormachtig verdriet.
Dit poëtische verhaal over geboren worden en sterven was het debuut van Kristien Dieltiens, meer dan vijftien jaar geleden. Het is nu heruitgegeven met schitterende illustraties van Seppe Van den Berghe. Het verhaal is niet eenvoudig, en vraagt zeker begeleiding. Niet zozeer om de woorden te begrijpen, als wel om wat er achter zit. Om de symboli…Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nu werkt ze voltijds als auteur en illustrator en geeft lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen ook in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Over Dieltiens verscheen in 2011 'VWS-cahier' 264 van Jet Marchau.

Selectieve bibliografie

  • De gouden bal (1997)
  • Olrac (12/10 2000)
  • De moedervlek (2002)
  • Kokkerellen (2002)
  • Bloemen op de muur (2003)
  • Ik ben nummer dertien (2004)
  • Aude (2005)
  • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
  • De stille pijn van Luca (2005)
  • En…Lees verder op Wikipedia