Boek
Nederlands

Warmwatervrees

Kirsten Kamphuis (auteur)
+1
Warmwatervrees
×
Warmwatervrees Warmwatervrees
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Esra voelt zich niet thuis op haar nieuwe school, waar de leerlingen poloshirts en sjaaltjes dragen. Ze zondert zich af, om te voorkomen dat iemand haar opnieuw kwetst. Maar de mooie Laurie geeft haar een bekende kriebel in de buik, die ze niet kan negeren.
Titel
Warmwatervrees
Auteur
Kirsten Kamphuis
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
159 p.
ISBN
9789044817225 (hardback)

Besprekingen

In Warmwatervrees moet Esra van school veranderen en komt ze terecht op het ouderwets-deftige Spinoza Lyceum. Als kunstzinnig, wat alternatief type valt ze uit de toon, maar dat speelt enkel in haar voordeel, want na een pijnlijk voorval uit het verleden laat ze niemand nog dichterbij komen. Ironisch genoeg wordt ze na anderhalve dag al stapelverliefd op de populaire Laurie, die toevallig steeds in Esra’s buurt opduikt. Een spel van aantrekken en afstoten begint, waarin Esra zich — al haar voornemens ten spijt — al te makkelijk verliest. Zoals het een klassiek probleemboek betaamt, moeten de meisjes tal van moeilijkheden overwinnen, maar met behulp van Esra’s bondgenoot, de erudiete Leon, blijkt geen euvel te groot. Zijn zogenaamd diepgaande inzichten in het leven en de liefde, verpakt als moraliserende raadgevingen, krikken Esra’s zelfvertrouwen weer op, wat uiteraard tot een geforceerd happy end leidt. Geloofwaardigheid bereikt Kirsten Kamphuis er in haar debuut niet mee.
Lees verder
Esra (17) beleeft een korte liefdesrelatie met haar lerares. Als deze feiten aan het licht komen, moet Esra van school veranderen. Zij voelt zich zo gekwetst, dat ze een muur rond zichzelf optrekt en besluit niemand meer toe te laten; al zeker niet de snobs van het Spinoza, de nieuwe school waar ze terechtkomt. Maar wanneer ze Laurie ontmoet, het knapste, populairste, koningin-van-het-balmeisje, nemen haar gevoelens de overhand. Voor Laurie is het toegeven aan een lesbische liefde helemaal niet vanzelfsprekend en er ontstaat een ingewikkeld spel van aantrekken en afstoten. Het anders-zijn van Esra wordt niet alleen door haar liefdesbeleving, maar ook door haar artistieke voorliefde gekenmerkt. Ze is duidelijk een tiener die haar eigen keuzes maakt en daar ook voor staat. Haar twijfels en gevoelens worden herkenbaar beschreven en al duikt er wel eens een cliché of een herhaling op, toch leest dit verhaal zeer aangenaam. Extra vermelding voor Leon: een pracht van een nevenpersonage dat …Lees verder

Warmwatervrees

In 'Warmwatervrees' maken we kennis met Esra. Esra moet naar een nieuwe secundaire school nadat er wat is misgelopen op haar vorige school. Ze wil echter niet naar dat nieuwe Lyceum. Ze sluit zich dan ook voor iedereen af en kiest ervoor om eenzaam te blijven. Niemand mag nog dichtbij komen; zo kan ze nooit meer de fout maken die ze vroeger heeft gemaakt. Maar dan ziet ze Laurie. Laurie blijkt het populairste meisje van haar klas te zijn en negeert Esra dan ook helemaal. Het is immers niet cool om goed met een buitenstaander op te schieten. Maar stukje bij beetje groeien de twee meisjes naar elkaar toe. Hoewel Esra zich blijft verzetten tegen haar gevoelens, die haar maar al te bekend voorkomen, kan ze niet aan Laurie weerstaan. Dit zorgt voor een emotionele puinboel, maar gelukkig is er Leon die deze koste wat het kost wil helpen opruimen.
Het is leuk om nog eens in een typische meisjesroman te verdwijnen. Een meisje dat zich anders voelt, verliefdheid, geen gehoor krijgen thui…Lees verder