De lotgevallen van families in Engeland, Wales, Rusland, Duitsland en VS zijn verweven met de gebeurtenissen voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Titel
Nacht van het kwaad
Auteur
Ken Follett
Vertaler
Joost van der Meer William Oostendorp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Winter of the world
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2021
924 p.
ISBN
9789022576649 (paperback)

Besprekingen

Na Val der titanen vervolgt succesauteur Ken Follett zijn epos, dat na voltooiing van het derde deel zowat de hele geschiedenis van de twintigste eeuw zal beslaan. In het tweede deel, Nacht van het kwaad, volgen we de over de hele wereld vertakte vijf families, met wie we eerder reeds kennismaakten in het eerste deel, in de periode 1933 (de opkomst van het naziregime in Duitsland) tot 1949 (het begin van de Koude Oorlog). Ook nu weer weet de auteur een prachtig evenwicht te realiseren tussen fictieve en historische personages, een combinatie van individuele tragiek die naadloos aansluit bij historische gebeurtenissen die de auteur op beeldende en aangrijpende wijze weet op te roepen. Zo maken we vanuit het standpunt van de elfjarige Carla von Ulrich kennis met de onderhuidse spanningen in een Duits gezin dat intern verscheurd raakt door dictatoriale repressie en politieke spanningen. Haar broer, een student, wil zich afzetten van het brutale Hitler-regime en vindt hiervo…Lees verder
Leden van verschillende families uit Amerika, Engeland, Duitsland en Rusland zijn de hoofdpersonen in deze roman die de periode 1933-1949 bestrijkt. Alle mogelijke onderwerpen en gebeurtenissen komen aan bod, gezien en beleefd door de verschillende personages. Niet alleen de Tweede Wereldoorlog, maar ook maatschappelijke ontwikkelingen komen aan de orde. Vooroordelen, romantiek, jaloezie en de ontwikkeling van de atoombom maken deze roman meer dan een geschiedenisboek. Het verhaal weet van begin tot einde te boeien. Tweede deel van de ‘Century-trilogie’, na 'Val der titanen'*. Dit deel is goed zelfstandig te lezen. 'Kou uit het oosten'* is de titel van het derde deel. Voorin is een lijst personages per land opgenomen.

Over Ken Follett

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door LunaFredda

Ken Follett (Cardiff, Wales, 5 juni 1949) is een Britse schrijver van onder andere thrillers en historische romans. In die genres behoort hij tot de succesvolste auteurs. Van zijn boeken zijn meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.

Biografie

Jonge jaren

Ken Follett werd geboren als de zoon van Martin en Veenie Follett. Hij woonde in een middenklasse-gezin. Toen hij 10 jaar oud was verhuisde zijn familie naar Londen. Follets familie was streng christelijk, en verbood hem om films en televisie te kijken. Daardoor ontwikkelde Follett al op jonge leeftijd een interesse in boeken.

In 1967 werd Follett toegelaten op de University College London, alwaar hij filosofie studeerde. In 1968 trouwde hij met zijn eerste vrouw, Mary.

Na in 1970 te zijn afgestudeerd volgde Follett een korte cursus tot journalist, en werkte drie jaar lang in Cardiff voor de …Lees verder op Wikipedia