Boek
Nederlands

Waar was ik voor ik er was?

Katerina Janouch (auteur), Mervi Lindman (illustrator)
+1
Waar was ik voor ik er was?
×
Waar was ik voor ik er was? Waar was ik voor ik er was?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Prentvertelling waarin een 4-jarig jongetje op een speelse, soms grappige, manier uitlegt waar de baby's vandaan komen. Met gekleurde vrolijke tekeningen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Seksualiteit
Titel
Waar was ik voor ik er was?
Auteur
Katerina Janouch
Illustrator
Mervi Lindman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2006
[58] p. : ill.
ISBN
9789025741419

Besprekingen

Dit boek ademt dezelfde sfeer als Het ei van mama van Babette Cole (Davidsfonds, 2004), dat toen baanbrekend was omdat het rijpere kleuters au sérieux nam en dat ze eindelijk te weten kwamen dat mama's buik niet zomaar groeide. Zo vertelde het boek dat papa's zaadjes daar aan te pas kwamen en dat het helemaal niet vies of gek was hoe die in mama's buik terechtkwamen. Integendeel, de knotsgekke tekeningen zorgden voor een dosis humor en al dat geknuffel leek juist reuzeleuk.

Ook dit boek mikt op vijf- à zevenjarige lezertjes die zich al eens afvragen waar ze waren voor ze uit mama's buik kwamen, en hoe ze daar precies waren beland. Schattige wriemelbaby's verwelkomen ons in het verhaal en keren als motief telkens terug. Het jonge ik-figuurtje gidst ons rond en stelt nieuwsgierige vragen. Bij de antwoorden worden woorden als 'balzak', 'seks', 'piemel' en 'spleetje' niet geschuwd, maar voor de rest wordt het verhaal wel fantasievol ingekleed. Zo wordt er gefantaseerd over d…Lees verder
Vanuit het perspectief van een 4-jarig jongetje wordt in verhaalvorm uitgelegd waar baby’s vandaan komen. Vragen als 'wie gaan samen papa en mama worden', 'hoe wordt bepaald of het een jongetje of een meisje wordt', 'wat doet de baby eigenlijk in de buik' en 'hoe weet je nu wanneer de baby eruit moet komen' worden op een speelse, vaak humoristische manier beantwoord. Naast de voor de hand liggende vragen worden ook onderwerpen als reageerbuisbaby’s, adoptie en alleenstaande ouders in het kort aan de orde gesteld. Het jongetje, soms erg wijs voor zijn leeftijd, stelt zichzelf vragen en geeft daar vervolgens antwoord op. De vele vrolijke, soms paginagrote, illustraties in overwegend zachte kleuren sluiten goed aan bij het verhaal en maken het boek extra aantrekkelijk. Als eerste kennismaking voor jonge kinderen met dit onderwerp zeer de moeite waard. Leuk om aan kinderen voor te lezen en tegelijkertijd erg informatief. Vanaf ca. 6 jaar.

Waar was ik voor ik er was?

Waar was ik voor ik er was? Misschien was ik een koning of een koningin of vocht ik met gevaarlijke draken! En wie bepaalde of ik een meisje of een jongen zou worden? Dat waren de zaadjes van papa. De negen maanden dat ik in de buik van mama zat heb ik me, hoewel ik me daar niets van herinner, nooit verveeld. Ik was enkel bezig met eten, drinken en groeien. En wie er besliste dat het tijd was om geboren te worden, dat weet niemand, zelfs de slimste dokter niet. Via vraag en antwoord komt de lezer veel te weten over het ontstaan van baby’s. Vaak voelt dit wat belegen, bijvoorbeeld wanneer een vraag als: “Hebben alle mensen die op aarde rondlopen ergens in een buik gezeten?” wordt beantwoord met: “Ja , inderdaad …” Hoewel deze formule stoort, is de informatie die je krijgt wel relevant. De conceptie, groei en geboorte staan centraal in dit boek. Maar ook aanverwante informatie als verliefd worden, adoptie, keizersnee enz. worden even aangeraakt. Omdat het verhaal niet in hoofdstukken is…Lees verder