Boek
Nederlands

De vergeten tuin

Kate Morton (auteur)
Als een Australische vrouw op de begrafenis van haar grootmoeder hoort dat deze werd geadopteerd en dat zijzelf een cottage in Engeland erft wordt ze nieuwsgierig en onderneemt de reis naar Engeland om uit te zoeken wie de echte ouders van haar grootmoeder waren.
Titel
De vergeten tuin
Auteur
Kate Morton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The forgotten garden
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2010
512 p.
ISBN
9789022556450 (paperback)

Besprekingen

De vergeten tuin van Kate Morton vertelt de familiegeschiedenis van drie generaties vrouwen, Eliza, Nell en Cassandra, in Australië en Engeland. Beginnend in 1900 om via 1913 en 1975 te eindigen in 2005. De thema's zijn eenzaamheid en de zoektocht naar de herkomst van de familie. Het boek telt zo'n vijfhonderd pagina's, is opgedeeld in drie delen en bestaat in totaal uit vijftig hoofdstukken, waaronder drie kinderverhalen.

Nell komt als klein meisje in 1913 alleen aan in Australië. Een koppel ontfermt zich over haar en voedt haar op als hun eigen kind. Als Nell 21 jaar wordt, verneemt ze dat haar ouders niet haar biologische ouders zijn. Enkele jaren later, vlak voor het overlijden van haar vader, schenkt hij haar het koffertje dat ze bij zich had toen hij haar in de haven vond. Nell gaat op zoek naar haar biologische ouders in Engeland en hoopt een antwoord te vinden op haar vragen. Eliza woont in armzalige omstandigheden met haar tweelingbroertje en moeder in het Londe…Lees verder
Na de dood van haar oma in 2005 erft de Australische Cassandra een cottage op een landgoed in Cornwall. Als ze erheen reist, ontdekt ze geheimen van landgoed, tuin en familie. Die voorgeschiedenis, weergegeven in flashbacks, begint rond 1900, en vindt een voorlopige climax in 1913. Dan komt oma Nell als vierjarig meisje alleen aan in een Australische haven. Ook deze Nell doet, in 1975, naspeuring naar haar wortels. Grote liefde staat in deze tot het laatst toe boeiende roman tegenover haat en wraak. De Australische auteur (1976) verweeft drie verhaallijnen, nog versierd door sprookjes, brieven en dagboeknotities van de protagonisten. Ze beschrijft een periode à la Dickens tegenover de huidige tijd, en weet personages psychologisch goed te tekenen. De voorganger van deze spannende familieroman, "Het geheim van de zussen" (2007), was de Engelse romanhit van dat jaar. Paperback, kleine druk.