Boek
Nederlands

De strijd om God : een geschiedenis van het fundamentalisme

Karen Armstrong (auteur)
+1
De strijd om God : een geschiedenis van het fundamentalisme
×
De strijd om God : een geschiedenis van het fundamentalisme De strijd om God : een geschiedenis van het fundamentalisme

De strijd om God : een geschiedenis van het fundamentalisme

Titel
De strijd om God : een geschiedenis van het fundamentalisme
Auteur
Karen Armstrong
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The battle for God
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2000
493 p.
ISBN
90-234-3904-X

Besprekingen

Karen Armstrong is ongetwijfeld een gezaghebbend auteur van werken over de religieuze kwesties die verband houden met de drie monotheïstische godsdiensten: jodendom, christendom en islam. In haar monumentaal werk Een geschiedenis van God (1995) volgde ze de 4000 jaar oude zoektocht naar God vanuit die godsdiensten. De verhouding tussen jodendom-christendom-islam onderzocht ze in een lijvig boek over Jeruzalem (1996). Ze publiceerde ook diepgravende studies over Mohammed (1996) en over de Heilige Oorlog (1999).
Het verbaast niet dat ze nu een boek schrijft over de invloed van het fundamentalisme op en vanuit deze drie godsdiensten. Armstrong weet dat dit een beperking is: fundamentalisme bestaat ook elders. Vanuit die keuze kan ze duidelijker aangeven hoe het religieus fundamentalisme een reactie is op het westers denkpatroon waarin de laatste twee tot drie eeuwen modernisme en een overdreven aandacht voor technologie overheersen.
Het fundamentalism…Lees verder
Na haar studies over God en over de Heilige Oorlog heeft de schrijfster een boek gepubliceerd over de strijd om God, het fundamentalisme. Opnieuw weet zij een grote hoeveelheid gegevens samen te voegen tot een goed leesbaar verhaal. Zij slaagt hierin door de geschiedenis vanuit een centraal thema te behandelen, namelijk dat het fundamentalisme niet ouderwets is, maar een moderne reactie vormt. Tegenover een bedreigende situatie proberen fundamentalisten zich te weren door zich achter uitspraken van heilige geschriften te verschansen die zij evenwel op moderne wijze letterlijk interpreteren. De schrijfster toont aan hoezeer de agressie van het islamitisch fundamentalisme een reactie is op onderdrukking door de westerse samenleving, dat het joodse fundamentalisme voortkomt uit vrees voor een nieuwe holocaust en waarom in de Verenigde Staten blanke protestanten zich willen vastklampen aan hun machtspositie uit het verleden. De auteur baseert haar studie niet op eigen bronnenonderzoek, ma…Lees verder

Over Karen Armstrong

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vogler

Karen Armstrong (Wildmoor, Worcestershire, 14 november 1944) is een Brits auteur en expert op het terrein van de religie en aanverwante zaken. Haar specialiteiten zijn het christendom, het jodendom en de islam. Haar boeken worden gekenmerkt door een vrijzinnige en syncretische kijk op het verschijnsel godsdienst.

Biografie

Van 1962 tot 1969 was zij non in de Engelse orde De gemeenschap van het Heilig Kind Jezus. Al tijdens deze periode ging zij Engelse letterkunde studeren aan de Universiteit van Oxford. Na het verlaten van het klooster rondde zij haar studie af en sindsdien is zij een productief schrijfster op het terrein van de drie monotheïstische religies. Haar boek Through the Narrow Gate beschrijft de in haar ogen beperkte leefwereld van de kloosterlingen. Het bezorgde haar een slechte naam bij vele katholieken.

Armstrong behoort tot de spraakmakende auteurs over vraagstukken van religie en geloof. Ze …Lees verder op Wikipedia