Boek
Nederlands
Lena en haar familie zijn vervloekt. Zwermen sprinkhanen, recordbrekende hitte en verwoestende stormen teisteren het stadje Gatlin. Ethan en Lena onderzoeken wat de vloek betekent. Wat – of wie – moet worden opgeofferd om Gatlin te redden?
Onderwerp
Geheimen, Liefde
Titel
Chaos
Auteur
Kami Garcia Margaret Stohl
Vertaler
Louise Staal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Beautiful chaos
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2012
496 p.
ISBN
9789044334012 (hardback)

Besprekingen

Nadat Lena in Vervloekt een keuze maakte die de natuurlijke orde uit balans bracht, wordt het eens zo slaperige stadje Gatlin overspoeld door sprinkhanen en lijden de inwoners onder een zinderende hitte die meren en rivieren drooglegt. Deze tekenen van de nakende Apocalyps zijn echter niet het enige probleem waarmee Ethan Wate te kampen heeft. De laatste tijd lijkt hij dingen te vergeten en wordt hij geplaagd door vreemde dromen. Bovendien wordt er een aanval gepleegd op zijn familie en gaat Amma, de huishoudster die hem mee opgevoed heeft, door een buitengewoon zwartgallige periode. Ethan en Lena beseffen dat er iets moet gebeuren als ze hun geliefden willen redden.
Ondertussen krijgen de tieners een beter inzicht in de beweegredenen van de kwaadaardige Sarafine, Lena’s moeder. Wanneer ze een voorwerp aanraken dat ooit aan Sarafine toebehoorde, krijgen ze namelijk beelden over haar verleden te zien. Een van deze voorwerpen is haar exemplaar van Dickens' Great Expectat…Lees verder
De 17-jarige Ethan (ik-figuur) is een Gids en sterfelijk. Zijn vriendin Lena is een Caster (onsterfelijke heks). Hun woonplaats Gatlin, in het zuiden van de VS, wordt geteisterd door natuurrampen. Niet alleen de balans in de natuur is verstoord, ook die van de Casters. Duistere krachten, onder meer Lena’s overleden moeder, bedreigen het voortbestaan van Gatlin. Ethan en Lena bestrijden het kwaad en krijgen hulp van herrezen familieleden en vrienden. Ook heeft Ethan voorspellende dromen en hoort hij een onbekende, maar vertrouwde stem. De sprinkhanenplaag en aardbevingen krijgen een haast apocalyptisch karakter en de ondergang lijkt onafwendbaar. De eerste hoofdstukken van dit derde deel* verwijzen veelvuldig naar de vorige delen en pas na honderd pagina’s komt er iets nieuws. Het verhaal is behoorlijk complex. Tekstgedeelten met dialoog geven het de broodnodige vaart. Dromen en Kelten (telepathie) zijn cursief weergegeven. De hoofdstukken hebben een datum en titel. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Kami Garcia

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Kami Garcia (25 maart 1972) is een Amerikaanse schrijfster van onder andere Beautiful Creatures. Zij groeide op in Washington D.C., waar zij na haar opleiding werkzaam was in het onderwijs totdat ze verhuisde naar Los Angeles.

Caster Chronicles

Samen met Margaret Stohl schreef zij de zogenaamde Caster Chronicles, waarvan Beautiful Creatures (2009) het eerste deel is. Deze boekenserie wordt geschaard onder de genres young adult en fantasy. De boeken spelen zich af in het fictieve plaatsje Gatling, South Carolina, rondom een groep bewoners, vrienden, heksen (in de boeken 'casters' genoemd) en andere magische wezens. Het eerste deel werd een bestseller en stond op de New York Times-bestsellerlijst. Het boek is vertaald in 39 talen en uitgegeven in 50 landen. In 2013 is het boek verfilmd.

Tot en met 2012 zijn er vier boeken en één novelle (deze laatste als e-boek) verschenen in de serie.

Lees verder op Wikipedia