Boek
Nederlands

De kusjeskrokodil : en andere lieve nachtbeesten

Jozua Douglas (auteur), Loes Riphagen (illustrator)

De kusjeskrokodil : en andere lieve nachtbeesten

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Tim kan niet slapen, omdat hij steeds beesten op zijn slaapkamer hoort en ziet. Ook al is hij een beetje bang, toch maakt hij een voor een kennis met de beesten. Prentenboek met paginagrote potlood-aquarelillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Slapen gaan, Bang zijn
Titel
De kusjeskrokodil : en andere lieve nachtbeesten
Auteur
Jozua Douglas
Illustrator
Loes Riphagen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
[26] p. : ill.
ISBN
9789044810295

Besprekingen

Tim kan niet slapen: zodra het licht in zijn kamer uitgaat, hoort hij beesten... Beer gelooft er niks van. Maar Tim weet het zeker en hij heeft het bij het rechte eind. Er blijkt een hele menagerie in zijn kamer te wonen: een kusjeskrokodil, een verhaaltjesvarken, een toedektijger, een knuffelbuffel, een slaapliedjesleeuw... En dan is er nog een dier, maar voor Tim kan zien wat het is, valt hij in slaap en dat is wel zo fijn: de mooiedromendraak komt immers maar als je al slaapt. En nu ligt Beer ? op zijn beurt ? wakker.
Alle kinderen weten dat de dingen in hun slaapkamer een eigen leven gaan leiden als mama of papa slaapwel gezegd hebben en de deur dichtdoen. Veel ouders zijn dat vaak al vergeten. Maar er zijn gelukkig ook volwassenen met een missie: Loes Riphagen verklaarde in Slaapkamernachtdieren al eerder aan wetenschappers in spe welke slaapkamerfauna er leeft in spleten en kieren. Nu legt ze zich toe op de hogere levensvormen, de slaapkamer-nutsdieren, zeg maar.
Z…Lees verder
Tim ligt met zijn beer in bed en wil graag slapen. Dat lukt niet, omdat hij telkens een eng beest hoort en ziet. Het blijkt echter steeds te gaan om een heel lief beest, dat iets leuks wil gaan doen met Tim, zoals een verhaaltje voorlezen, hem gezellig toedekken, knuffelen, een liedje zingen of kusjes geven. Bij het laatste beest, een heel groot beest, denkt Tim: Wat zou het zijn? De tekst is afgedrukt op een witte achtergrond en is geschreven in korte zinnen met veel dialoog. Het verhaal is mooi geïllustreerd met grote vrolijk ingekleurde potlood- en aquareltekeningen. De gedetailleerd getekende prenten bestrijken meestal een dubbele pagina en lopen tot op de rand van de bladzijde. Mooi prentenboekdebuut van de Groningse tekstschrijver (1977). De illustratrice is bekend van haar debuut 'Slaapkamernachtdieren'*. Een leuk bedtijdverhaal om voor te lezen aan jonge kinderen. Vanaf ca. 4 jaar.

De kusjeskrokodil

Tim kan niet slapen. Hij is bang van alle enge geluiden in zijn kamer. De geluiden blijken echter allemaal van bijzondere dieren afkomstig te zijn. Die dieren zitten verstopt op Tims kamer en komen hem een voor een helpen om in slaap te vallen. Maar pas na een kus van de kusjeskrokodil kan Tim echt de slaap vatten. Daardoor mist hij net het laatste dier…Dit boek is een heruitgave van de versie van 2009 met als titel ‘De kusjeskrokodil en andere lieve nachtbeesten’. Het is een lief bedtijdverhaal op maat van kleuters. De angst voor het slapen is een actueel thema bij die leeftijdsgroep en het verhaal speelt er mooi op in. De levendige fantasie die kleuters hebben, doet de knuffels op de kamer tot leven komen en helpt hen om in slaap te vallen. Zo heb je in het verhaal naast de Kusjeskrokodil ook nog het Verhaaltjesvarken, de Toedektijger, de Knuffelbuffel, de Slaapliedjesleeuw en de Mooiedromendraak.In de tekst zit een zekere herhaling, wat kleu…Lees verder

De kusjeskrokodil

'De kusjeskrokodil' neemt je mee naar de slaapkamer van Tim en zijn beer. Tim kan de slaap niet vatten en ziet allerlei beesten in zijn kamer. Beer daarentegen ligt heerlijk te slapen en snurkt zelfs af en toe. Gaandeweg maakt Tim kennis met de verschillende beesten die zich verstoppen in zijn kamer. Gelukkig hebben ze het wel goed met hem voor. Stuk voor stuk beschikken zij over een specifieke kwaliteit, die Tom helpt om de slaap te vatten. Zo is het eerste beest dat Tim tegenkomt een verhaaltjesvarken dat bij Tim in bed kruipt om een verhaaltje voor te lezen. Dit verhaal brengt de slaaprituelen bij jonge kinderen in beeld, gaande van samen een boekje lezen tot een liedje zingen en een slaapzoentje geven. Voor kleuters is het thema erg herkenbaar. De beesten die worden voorgesteld dragen elk een aparte maar ook leuke naam. Wie wil er nu niet kennismaken met de Toedektijger? De illustraties in dit boek vullen de tekst prima aan. Loes Riphagen tekent in een kinderlijke stijl met vee…Lees verder

Over Jozua Douglas

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Maike Douglas

Jozua Douglas (Eenrum, 1977) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Zijn bekendste serie is Costa Banana.

Biografie

Jozua Douglas is geboren in Groningen (1977). Hij debuteerde als dichter op het 32e Poetry International festival in 2001. In 2009 verscheen zijn prentenboek De Kusjeskrokodil en andere lieve nachtbeesten'. Loes Riphagen verzorgde de illustraties. In 2012 debuteerde hij met het jeugdboek De verschrikkelijke badmeester, waarvoor hij de Hotze de Roosprijs ontving. Met De gruwelijke generaal (2015) en De ongelooflijke Ravi Ravioli (2016) won hij de Pluim van de Kinderjury. Eind 2017 werd Douglas door de CPNB gevraagd het Kinderboekenweekgeschenk, De Eilandenruzie, voor 2018 te schrijven.

Douglas is de broer van kunstschilder Daniel Douglas. Hij woont en werkt in Wijk bij Duurstede.

Bibliografie