Boek
Nederlands
Een eenzame, naar liefde verlangende Portugese weduwe probeert zich staande te houden in een conservatieve plattelandsgemeenschap in de eerste helft van de twintigste eeuw.
Extra onderwerp
De Standaard der Letteren
Titel
De weduwe : roman
Auteur
José Saramago
Vertaler
Maartje De Kort
Nawoord
Harrie Lemmens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Terra do pecado
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2022
310 p.
ISBN
9789029096843 (hardback)

Besprekingen

Het bloed blijft maar kruipen

In tegenstelling tot wat de Portugese auteur José Saramago zelf dacht toen hij op zijn 24ste debuteerde, schreef hij wel degelijk een indrukwekkende roman waarop niks valt af te dingen. Die is nu eindelijk in het Nederlands vertaald.

In 1947 publiceerde José Saramago (1922-2010) zijn eerste roman De weduwe. Het boek werd nauwelijks opgemerkt en daar was de Portugese schrijver achteraf gezien niet zo rouwig om. 'Te oordelen naar deze proeve', zo schreef hij jaren later in een terugblik die is opgenomen in de Nederlandse vertaling, 'had de toekomst eigenlijk ook niet veel te bieden voor de schrijver van De weduwe.'

En inderdaad: nadat zijn eersteling het licht had gezien, zou het nog zo'n drie decennia duren voordat Saramago met een nieuwe roman kwam. Maar toen was er geen houden meer aan en schreef hij de ene na de andere roman, waaronder Memoriaal van het klooster, Het stenen vlot, Het evangelie volgens Jezus Christus en De stad der blinden. Saramago had zijn stem gevonden en groeide uit tot een van de grote Europese schrijvers van zijn tijd. In 1998 ontving hij als eerste Portugees de Nobelprijs voor Literatuur.

In het nawoord brengt Harrie Lemmens de parallellen tussen De weduwe en Sarama…Lees verder

Een literaire roman over eenzaamheid, rouw, verlangen en identiteit. Het boek speelt zich af op het Portugese platteland in de eerste helft van de twintigste eeuw en volgt het verhaal van Maria Leonor, een jonge weduwe met twee kinderen. Na het overlijden van haar echtgenoot belandt ze in een depressie. Problemen rond het beheer van haar landgoed en verwachtingen en inmenging van haar omgeving maken haar leven zwaar. Maria verlangt naar liefde en bespioneert de liefdesavonturen van haar dienstmeisjes, totdat twee verschillende mannen haar leven veranderen. In beeldende stijl geschreven. Geschikt voor een literaire lezersgroep.José Saramago (Azinhaga, 1922 - Lanzarote, 2010) was een prominente Portugese auteur, dichter en toneelschrijver. Hij schreef meer dan dertig boeken. Zijn werk werd in meer dan vijftig landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de America Award in Literature en de Chevalier des Arts et des Lettres.'De weduwe' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 19…Lees verder

Over José Saramago

CC BY 2.0 - Foto van/door OnbekendUnknown author

José de Sousa Saramago (Azinhaga, 16 november 1922 - Lanzarote, 18 juni 2010) was een van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. Hij won in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur. Rond zijn 50ste, begon Saramago het schrijven van de romans die uiteindelijk een internationale reputatie zouden krijgen.

Biografie

Saramago werd geboren op 16 november 1922 als kind van de dagloner Jose de Sousa en Maria de Piedade. In de officiële registers werd hij echter vermeld als geboren op 18 november. 'Saramago' is de naam van een wild kruid en tevens de roepnaam van zijn vader. Bij de burgerlijke stand werd deze roepnaam per ongeluk aan zijn naam toegevoegd. Hij heette dus voluit José de Sousa Saramago.

In 1924 verhuisde het gezin naar Lissabon, waar bijna heel zijn leven zich heeft afgespeeld. Saramago kwam wel nog een aantal keren naar zijn geboortedorp terug. Vader begon bij de politie. Zijn twee jaar oudere broer Francisco st…Lees verder op Wikipedia