Boek
Nederlands

Open : hoe een open wereld ons verder brengt (en waarom we dat soms vergeten)

Johan Norberg (auteur)
+1
Open : hoe een open wereld ons verder brengt (en waarom we dat soms vergeten)
×
Open : hoe een open wereld ons verder brengt (en waarom we dat soms vergeten) Open : hoe een open wereld ons verder brengt (en waarom we dat soms vergeten)

Open : hoe een open wereld ons verder brengt (en waarom we dat soms vergeten)

Bespreking van de stellingname dat een open uitwisseling van goederen, mensen en ideeën onmisbaar zijn voor welvaart, creativiteit en kwaliteit van samenleven en van de bedreigingen daarvan.
Titel
Open : hoe een open wereld ons verder brengt (en waarom we dat soms vergeten)
Auteur
Johan Norberg 1973-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Open : the story of human progress
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2021
400 p.
ISBN
9789046828311 (paperback)

Besprekingen

De auteur, bekend Zweeds publicist, laat in dit boek zien dat een open uitwisseling van goederen, mensen en ideeën onmisbaar zijn voor welvaart, creativiteit en kwaliteit van samenleven. Tegelijkertijd zijn er sterke krachten die mensen brengen tot wij-zij-denken, nulsomdenken, uitsluiting, vijandschap en conflict. Talrijke voorbeelden en theorieën uit de hele wereld/wereldgeschiedenis en uit de actualiteit worden aangevoerd ter onderbouwing van deze stellingname. Zeer heldere en genuanceerde visie. Journalistieke schrijfstijl, met een degelijke onderbouwing en bronverwijzing, noten en register. Zeer goed leesbaar. Belangrijk boek. Voor een breed, geschoold publiek met een brede belangstelling voor sociale, economische en politieke ontwikkeling.

Over Johan Norberg

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Holger Motzkau

Johan Norberg (Södermalm (Stockholm), 27 augustus 1973) is een Zweedse schrijver en liberaal activist.

Liberaal

Hij is de auteur van “Leve de globalisering”. Hij presenteerde ook de Channel 4 documentaire Globalisation is good, dat gebaseerd is op zijn boek. Sinds 15 maart 2007 is hij senior fellow aan het Cato Institute. In 2006 was hij senior fellow aan de Europese denktank Centre for the New Europe in Brussel.

Norberg beschrijft zichzelf als een “liberaal in de klassieke Europese traditie”. Norberg beweert onder andere dat de welvaartsstaat het collectieve geluk heeft verkleind doordat het ons de mogelijkheid ontneemt om baas te zijn over en verantwoordelijk te zijn voor ons eigen leven.

Persoonlijk en opleiding

Johan Norberg is geboren in Stockholm als zoon van Erik Norberg en zijn vrouw Birgitta. Hij groeide op in de voorstad Hässelby. Van 19…Lees verder op Wikipedia