Boek
Nederlands

Dood in december

Jo Claes (auteur)

Dood in december

In de reeks:
Genre:
Op een ijskoude ochtend in december spoelt het naakte lijk van een jonge vrouw aan op de oever van de Dijle. Zodra Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de politie van Leuven, ter plaatste komt, stelt hij tot zijn schrik vast dat hij het slachtoffer de avond voordien heeft ontmoet op de receptie van een tentoonstelling. Samen met zijn team probeert Berg te achterhalen wie de brutale moord op zijn gewet
Titel
Dood in december
Auteur
Jo Claes
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2010
414 p.
ISBN
9789089240767 (paperback)

Besprekingen

Na zijn verdienstelijke thrillers De zaak Torfs en De blinde vlek is Jo Claes toe aan zijn derde spannende roman met hoofdinspecteur Thomas Berg in de hoofdrol. Andermaal leidt het verhaal ons door het hedendaagse Leuven, dat heel herkenbaar wordt geschetst, en waarover de auteur de lezer heel ongedwongen, en steeds gerelateerd aan de intrige, veel wetenswaardigheden weet te vertellen. Het zijn vaak ook deze historische verwijzingen die het boek een meerwaarde verlenen en die deze roman uittillen boven het gemiddelde niveau.
Claes koos niet toevallig voor het Leuvense beeld ‘Fiere Margriet’, dat te bewonderen is op de kruising van de Munt- en de Tiensestraat, als coverfoto. De moord waarmee zoals gewoonlijk alles begint, vertoont immers veel gelijkenis met de legende van het meisje uit een nabijgelegen herberg. Hoofdinspecteur Berg wacht een onaangename verrassing wanneer het lijk van een jonge vrouw wordt opgevist uit de Dijle, en hij het slachtoffer herkent als de…Lees verder
Een 15e eeuws incunabel op een tentoonstelling in de Leuvense uiversiteitsbibliotheek is de inzet van een aankoopstrijd tussen diverse bibliotheken en verzamelaars. Als de eigenaresse vermoord wordt aangetroffen, heeft Thomas Berg, hoofdinspecteur van politie in Leuven, veel raadsels op te lossen, zeker als een tweede moord volgt. De roman start traag met veel beschrijvingen van Leuven. Als de eerste moord gebeurd is (p. 126), krijgt het verhaal meer vaart en ontstaat een spannende detective met interessante karakters. De auteur schrijft boeken over tal van onderwerpen. Dit is zijn derde detective met Thomas Berg in de hoofdrol. Paperback met normale druk.

Over Jo Claes

Jo Claes (Hasselt, 29 juli 1955) is een Vlaamse auteur.

Biografie

In 1984 ging Claes werken als leerkracht Nederlands en Engels in het Heilig Hartinstituut Heverlee (tot zijn pensionering in 2016). In 1986 ontving zijn verhalenbundel De stenen toren de Prijs Beste Debuut. Datzelfde jaar verscheen ook zijn novelle De dwaling en in 1987 de roman Postume dood. In de jaren 90 publiceerde hij nog enkele prozawerken met magische elementen, een klassieke verhaallijn en een doordachte plot. Hij werd bekend met deze fantastische literatuur met Bijbelse en mythologische elementen.

Sinds 2002 publiceert hij ook non-fictie over katholiek immaterieel erfgoed. Met Alfons Claes en Kathy Vincke schreef hij het drieluik Sanctus, Sancti en Sanctorum over hagiografie en iconografie. Daarnaast publiceerde hij over de Bijbel, Griekse en Romeinse mythen..

In 2008 publiceerde Claes met De zaak …Lees verder op Wikipedia