Boek
Nederlands

De valstrik

Ook verschenen als Niet voor mietjes

Jo Claes (auteur)
+1
De valstrik
×
De valstrik De valstrik

De valstrik

Ook verschenen als Niet voor mietjes

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Matthias sluit op zijn nieuwe school vriendschap met Dante en Rani. Als Rani vals wordt beschuldigd van het stelen van een smartphone, gaan de drie vrienden op zoek naar de echte dader. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De valstrik
Ook verschenen als
Niet voor mietjes
Auteur
Jo Claes
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2020
159 p.
ISBN
9789089249036 (paperback)

Besprekingen

De Vlaamse Jo Claes schreef diverse misdaadromans voor volwassenen en won in 2015 de Gouden Strop. Nu waagt hij zich aan het schrijven van een spannend verhaal voor kinderen en dat gaat hem goed af. Matthias is een nieuweling op school en heeft nog geen vrienden. Dat verandert wanneer hij iemand helpt die gepest wordt. Zo leert hij Dante en Rani kennen. Op deze laatste wordt hij verliefd, maar zij wordt al gauw beschuldigd van diefstal van een smartphone. De drie gaan op onderzoek uit om te zien wie dit werkelijk op zijn geweten heeft. Claes verplaatst zich goed in de belevingswereld van de doelgroep en het verhaal leest prettig weg. Het is spannend en de personages worden goed uitgewerkt. De dialogen en gedragingen passen goed bij de leeftijd. Het verhaal blijft realistisch en daarmee worden gelukkig geen rare fratsen uitgehaald met ongeloofwaardige plotwendingen. Enig minpuntje is dat de ontknoping verrassender had gekund, maar dat neemt niet weg dat jonge lezers er nog altijd veel …Lees verder

Over Jo Claes

Jo Claes (Hasselt, 29 juli 1955) is een Vlaamse auteur.

Biografie

In 1984 ging Claes werken als leerkracht Nederlands en Engels in het Heilig Hartinstituut Heverlee (tot zijn pensionering in 2016). In 1986 ontving zijn verhalenbundel De stenen toren de Prijs Beste Debuut. Datzelfde jaar verscheen ook zijn novelle De dwaling en in 1987 de roman Postume dood. In de jaren 90 publiceerde hij nog enkele prozawerken met magische elementen, een klassieke verhaallijn en een doordachte plot. Hij werd bekend met deze fantastische literatuur met Bijbelse en mythologische elementen.

Sinds 2002 publiceert hij ook non-fictie over katholiek immaterieel erfgoed. Met Alfons Claes en Kathy Vincke schreef hij het drieluik Sanctus, Sancti en Sanctorum over hagiografie en iconografie. Daarnaast publiceerde hij over de Bijbel, Griekse en Romeinse mythen..

In 2008 publiceerde Claes met De zaak …Lees verder op Wikipedia