Boek
Nederlands

Vriendinnen voor altijd

Jennifer Weiner (auteur), Titia Ram (vertaler)
De vriendschap tussen twee jonge vrouwen heeft een deuk opgelopen na een seksueel incident.
Titel
Vriendinnen voor altijd
Auteur
Jennifer Weiner
Vertaler
Titia Ram
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Best friends forever
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2010
342 p.
ISBN
9789044615463 (paperback)

Besprekingen

Vriendinnen voor altijd opent tamelijk spectaculair met een gecursiveerd hoofdstuk waarin Dan in het midden van de nacht op een parking uit zijn bewusteloosheid ontwaakt, naakt en gewond. Hij zal het de vrouw die hem dat heeft aangedaan, betaald zetten. In hoofdstuk twee wordt er 's nachts bij Addie aangebeld. Tot haar verbijstering staat haar vroegere hartsvriendin, Valerie, voor de deur. Ze is bebloed, ontdaan en wanhopig, en zegt dat ze 'hem' misschien wel heeft vermoord. Over wie het hier gaat en hoe het zover is gekomen, vernemen we in lange terugblikken, die echter nergens het verhaal doen stagneren. Het blijft spannend om te vernemen hoe de stoere Valerie en de (toen nog) dikke en verlegen Addie ooit vriendinnen geworden zijn, hoe ze uit elkaar gegroeid zijn en hoe Valerie er ook nu weer in slaagt om Addie uit haar saaie, rustige leven te plukken en mee te slepen in het avontuur. De personages worden zodanig geloofwaardig beschreven dat de lezer zich gemakkelijk kan inle…Lees verder
Addie en Valerie (‘Val’) waren hartsvriendinnen, maar door een bepaalde gebeurtenis is er een breuk tussen hen ontstaan en zijn ze elkaar na de middelbare school uit het oog verloren. Vijftien jaar later staat Val voor Addie’s deur: wanhopig en met bloed op haar mouwen. Ze vraagt of Addie haar wil helpen. Het is misgegaan bij een wraakpoging op de persoon die betrokken was bij de gebeurtenis van vijftien jaar geleden. Addie en Val gaan er à la Thelma en Louise vandoor. Geestige en vlot leesbare roman over vriendschap, liefde, eenzaamheid en de verhouding tussen moeders en dochters. Het verhaal kent een wisseling van tijd- en vertelperspectief. De Amerikaanse schrijfster (1970) debuteerde in 2001 succesvol met ‘Goed in bed’. Haar tweede roman ‘In her shoes’ (‘In haar schoenen’) is verfilmd. http://jenniferweiner.com. Paperback, vrij kleine druk.

Over Jennifer Weiner

Jennifer Weiner (28 maart 1970) is een Amerikaans schrijver, televisieproducent en journalist. Ze werkt en woont in het Amerikaanse Philadelphia. Haar eerste boek werd gepubliceerd in 2001 en heette Goed in bed. Haar tweede boek, In haar schoenen, werd verfilmd als In Her Shoes, een film met Cameron Diaz, Toni Collette en Shirley MacLaine.

Jeugd en opleiding

Weiner werd geboren in DeRidder in de Verenigde Staten van Amerika, waar haar vader werkte als legerarts. Na haar eerste levensjaar verhuisde de familie naar Simsbury Center, waar Weiner haar jeugd doorbracht. Op haar zestiende overleed haar vader aan een overdosis crack.

Haar eerste boek, Goed in bed, is losjes gebaseerd op haar eigen leven: net als de hoofdfiguur in het verhaal scheidden de ouders van Weiner op haar zestiende en kwam haar moeder uit de kast als lesbienne op haar vijfenvijftigste. Weiner ging naar Princeton University toe…Lees verder op Wikipedia