Boek
Nederlands

1945 : biografie van een jaar

Ian Buruma (auteur)
+1
1945 : biografie van een jaar
×
1945 : biografie van een jaar 1945 : biografie van een jaar

1945 : biografie van een jaar

Titel
1945 : biografie van een jaar
Auteur
Ian Buruma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Year zero : the history of 1945
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
399 p., [16] p. pl.
ISBN
9789045021065 (paperback)

Besprekingen

In 1945: biografie van een jaar behandelt de Nederlandse journalist en Aziëkenner Ian Buruma de vragen: ‘Hoe verrees de wereld weer uit de puinhopen? Wat gebeurt er als miljoenen mensen omkomen van de honger of op wraak broeden? Hoe wordt een samenleving weer hersteld?’.
1945 was een bewogen en emotioneel jaar, blijkt uit Buruma’s reconstructie. Zijn studie is tot de rand gevuld met zeer verscheiden gevoelens. De auteur schetst de uitbundigheid bij de bevrijding, de vreselijke hongersnood in Nederland, de strenge winter van 1944-1945, maar ook het voedselgebrek in Duitsland en Japan, waar ontredderde burgers zich voedden met naaktslakken, eikels, sprinkhanen en ratten. Hij brengt de wraakzucht van de zegevierende overlevenden in kaart — hun woede en hun als recht vermomde daden van repressie. Maar Buruma’s boek is ook een verhaal van hoop, hernieuwde moed en energie, van initiatieven om van de wereld een betere plaats te maken: de Verenigde Naties, de Europese Unie, het inte…Lees verder
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 werd Europa gekenmerkt door vluchtelingenstromen en chaos. Euforie, honger en wraak bepaalden voor velen de eerste maanden na een bevrijding. Duitsland en Japan werden als verliezers redelijk welwillend tegemoet getreden. In Azië flakkerde het nationalisme. Euforie legde de fundamenten voor de Verenigde Naties en de wil om een betere wereld te creëren. Wraak was meestal kort, maar hevig. Gebrek aan veel, vooral voedsel, teisterde delen van Europa. En de eerste tekenen van een Koude Oorlog werden zichtbaar. Buruma behandelt zijn onderwerp erudiet en met een wereldwijde blik: van Duitsland naar Japan, China, Korea, de Filippijnen en Indonesië. Dat maakt dit werk uniek. In het Engels is over dit jaar, vooral Europa belichtend, al veel verschenen. In het Nederlands alleen 'De meelstreep' (2001)* van Martin Bossenbroek. Met een katern zwart-witfoto's, eindnoten en een register. Interessant voor een breder publiek dan alleen historici.

Over Ian Buruma

Ian Buruma (Den Haag, 28 december 1951) is een Nederlandse sinoloog, japanoloog, journalist en publicist. Hij heeft talloze boeken geschreven over de Aziatische cultuur, met name die van Japan in de 20e eeuw, maar ook over de crisis in de democratie, de achtergronden van het islamitisch fundamentalisme en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt geroemd om zijn belezenheid en zijn beschouwende publicaties. Buruma ontving in 2008 de Erasmusprijs. In mei 2017 werd hij benoemd tot hoofdredacteur van de New York Review of Books, een eervolle functie die hij slechts tot september 2018 heeft uitgeoefend. In 2019 werd hem de Gouden Ganzeveer toegekend.

Levensloop

Ian Buruma groeide op in Den Haag als zoon van een Joods-Engelse moeder, Gwendolyn Margaret (Wendy) Schlesinger (1927-1970), zuster van de regisseur John Schlesinger, terwijl zijn Nederlandse vader, de advocaat mr. Sytze Leonard (Leo) Buruma (1923-2020), zoon w…Lees verder op Wikipedia