Boek
Nederlands

Mijn broer is niet gek

Hilde Loeters (auteur), Sanne Te Loo (illustrator)
+1
Mijn broer is niet gek
×
Mijn broer is niet gek Mijn broer is niet gek
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Jonder heeft een probleem. Vanavond geeft Liesbeth een feestje en hij mag blijven logeren. Maar net vanavond moet hij op zijn gehandicapte broer Dries passen. Jonder probeert met zijn vader te praten, maar die heeft het te druk. Dus neemt Jonder op eigen houtje een beslissing. Maar dan verdwijnt Dries.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Mijn broer is niet gek / Hilde Loeters ; ill. Sanne te Loo
Auteur
Hilde Loeters
Illustrator
Sanne Te Loo
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
80 p. : ill.
ISBN
90-448-0623-8

Besprekingen

Dit boek wil een ernstig thema op een niet te moeilijke manier bij een lezerspubliek van niet zo vlotte lezers brengen. Het hoofdpersonage Jonder, zoon van een drukke huisarts, verheugt zich op een verjaardagsfeestje bij zijn klasgenoot Liesbeth en vooral op de logeerpartij erna. Maar Jonder heeft een gehandicapte broer, Dries, en hij moet die uitgerekend die avond van de bushalte afhalen, want mama en papa hebben het veel te druk. Jonder vertrekt toch naar het feestje, en rekent op de poetshulp. Maar dan blijkt Dries later op de avond helemaal niet thuis te zijn gekomen. Jonder en Liesbeth gaan op zoek naar hem, en belanden zo in hun schoolgebouw. Daar vinden ze niet alleen Dries terug, maar wacht hen nog een onaangename verrassing. Populaire en herkenbare thema's als prille verliefdheden en feestjes worden gecombineerd met serieuzere thema's als een gehandicapte broer of te druk bezette ouders en met spannende elementen als inbraak en diefstal. Soms reageren de personages wat te 'vo…Lees verder
Jonder heeft een feestje van zijn vriendin Liesbeth, op wie hij ook verliefd is. Er is echter een probleem: hij moet die avond zijn gehandicapte broer Dries van de bus halen. Hij probeert het aan zijn vader, die arts is, te vertellen, maar deze is steeds aan de telefoon met patiënten. Jonder besluit toch naar het feest te gaan, maar dan raakt Dries vermist. Het verhaal verschijnt binnen de 'Smaragdreeks' (AVI 6 t/m 9), na de 'Robijnreeks' de tweede serie van de 'Edelsteenreeks' met steeds vier boeken per leesniveau. Een goedgeschreven en met humor verteld verhaal ('mijn tenen zijn geschrokken') in een prettige stijl, met korte zinnen, zonder onnodige uitwijdingen. De lay-out is overzichtelijk door de brede marges en het schreefloze lettertype. Sfeervolle zwart-witillustraties in aquarel ondersteunen het verhaal goed. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Hilde Loeters

Hilde Loeters (12 juni 1961) is een Belgische schrijfster van jeugdboeken. Zij woont in Brugge.

Levensloop

Tot 2001 was Loeters actief als huisarts. In dat jaar werd bij haar echter CVS geconstateerd, waardoor zij haar praktijk moest opzeggen. Zij volgde op dat moment reeds een schrijfcursus en haar ziekte stelde haar in de gelegenheid meer tijd te besteden aan het schrijven van boeken. In 2003 verscheen haar eerste publicatie.

Publicaties

In 2003 verscheen haar eerste boek, Jos wil er eens uit, dat verhaalt over een schildpad met een identiteitscrisis. Dit werk werd in het Koreaans vertaald.

In de volgende jaren verschenen achtereenvolgens:

  • Mama's verdwijnen nooit helemaal (2004).
  • Het geheim van Siena Hoed (2005).
  • Jos heeft lentekriebels (2005), het vervolg op Jos wil er eens uit.
  • Een vriend? (2…Lees verder op Wikipedia

Suggesties