Boek
Nederlands

Van drie tot zes

+1
Van drie tot zes
×
Van drie tot zes Van drie tot zes
Genre:
Willem Zundap heeft het niet getroffen in het leven. Na een slechte jeugd, een verblijf in de gevangenis en een poging tot autodidactische studie leeft hij van zijn pen. Zijn poging om een roman te schrijven wordt echter geen succes, dus vervaardigt Zundap teksten voor een radioprogramma en wordt vervolgens zelf radiomaker. Hij besluit te trouwen met de hoofdredactrice van een tijdschrift waarvoor
Onderwerp
Schrijverschap, Liefde
Titel
Van drie tot zes
Auteur
Herman Brusselmans
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2011
199 p.
ISBN
9789044617443 (paperback)

Besprekingen

Brusselmans' blues

Als u nu echt dacht dat we in de nieuwe Herman Brusselmans gingen vissen naar de autobiografische achtergronden bij zijn halve split met Tania De Metsenaere, dan zou u daar misschien gelijk in kunnen hebben.

Voor hetzelfde geld belazeren Tania en Herman de hele kluit met hun halfslachtige verhaal over Tania die apart gaat wonen.

Van drie tot zes, de drieënvijftigste roman van Brusselmans, begint om halfdrie 's nachts, als hoofdpersonage Willem Zundap de parking van de VRT op rijdt om zijn radioprogramma met de geschikte naam Zundap te gaan presenteren. Zundap is geen lachebekje. Met ingehouden agressie vertelt hij tegen wisselende gesprekspartners hoe hij zijn eerste vrouw en kind aan de kant schoof, geen vrienden heeft, verscheidene keren ontslagen werd, zijn debuutroman De poncho van mijn moeder niet aan de eikels van uitgeverij Prometheus verkocht kreeg en last heeft van semi-impotentie.

Willem Zundap heeft het ook niet onder de markt met de vrouwen. Op een bepaald moment stelt hij aan een zekere Lili de vraag wat ze ervan zou vinden als haar partner 'op een dag thuiskwam met de mededeling dat ze op iemand anders verliefd was'. Interesseert het u in het licht van de verw…Lees verder

Een nieuwe lente, een nieuwe herfst, een nieuwe Brusselmans. Het hoofdpersonage in Van drie tot zes is Willem Zundap, een voormalig redacteur en journalist, mislukt auteur en huidig radiomaker bij een nachtelijke radioshow. Hij is het vehikel voor een aaneenschakeling van levensschetsen — van makkelijk naturalisme tot ironische tristesse — die ingebed zijn in verschillende verhaalniveaus. Brusselmans laat Zundap zeggen: ‘ik laveer tussen werkelijkheid, fantasie en metarealisme, […] maar daar hoef jij je fraaie hoofd niet over te breken.’ Dit fraaie hoofd behoort toe aan Lili, een van de vrouwen die in de schaduw staan van zijn ideale vrouw, Blue. Die gedroomde figuur is eveneens een bedrieglijk ‘kutwijf’ dat Zundaps hart uitrukt en aan stukken rijt. De perfecte vrouw is niet alleen een ideële constructie, ze blijkt ook een destructieve valse tik. Tot slot lossen beide schimmen, Blue en Zundap, op in de mist. De schrijver van hun verhaal, ‘in de jaren tachtig heel beroemd maar n…Lees verder
Ruim vijftigste roman van de Vlaamse veelschrijver (1957). Hoofdpersonen zijn de onfortuinlijke Willem Zundap en zijn droommeisje Bleu. Hij schrijft voor tijdschriften. Schrijft een mislukte roman en mag het in de titel vernoemde nachtelijke radioprogramma presenteren. Ook nu weer een mix van zwarthilarisch supervenijn en onontkoombaar aanstekelijke droge humor. Nederlandse en Belgische collega's en vooral een stoet andere uit de media bekende personen worden natuurlijk weer genadeloos op de korrel genomen. Schrijnende droefenis afgewisseld met zogenaamd keihard bedoelde provocaties. Sinds bekend is dat er vermeende problemen in zijn langdurige liefdesrelatie zijn, speculeren de Belgische media over de wellicht autobiografische elementen in deze roman. Tot dusver overwegend goed ontvangen door Belgische en Nederlandse recensenten. Elsbeth Etty: 'poëtisch, hilarisch en melancholiek' (NRC 17 maart 2011). Voor de vele 'geoefende' liefhebbers van zijn proza een aanrader. Kleine druk.

Over Herman Brusselmans

Herman Frans Martha Brusselmans (Hamme, 9 oktober 1957) is een Belgisch schrijver, dichter en columnist.

Biografie

Brusselmans werd geboren in Hamme, Oost-Vlaanderen. Eind jaren zeventig was hij een verdienstelijk voetballer. Hij speelde linksbuiten bij SK Berlare, Vigor Hamme en de UEFA-junioren (min 18-jarigen) van Sporting Lokeren. Bij deze laatste speelde hij onder trainer Leon Nollet samen met latere profvoetballers Raymond Mommens, Alex Querter en Marc Verbruggen. In 1976 ging Brusselmans Germanistiek studeren aan de Universiteit van Gent. In 1978 koos hij voluit voor literatuur maar is blijven voetballen bij o.m. De Woody's, een minivoetbalclub die hij noemde naar zijn overleden hond Woody. In 1980 studeerde hij af en ging aan de slag in een Brusselse bibliotheek van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Schrijverschap

In 1982 debuteerde Brusselmans met de verhale…Lees verder op Wikipedia