Boek
Nederlands

De terugkeer van Bonanza

De terugkeer van Bonanza

In de reeks:
Genre:
Guggenheim, een Vlaamse televisieproducent en een niets en niemand ontziende opportunist, tracht een Vlaamse versie van de klassieke westernserie "Bonanza" te produceren.
Titel
De terugkeer van Bonanza
Auteur
Herman Brusselmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 1995
270 p.
ISBN
90-5333-324-X

Besprekingen

Moderne schelmenroman, zich afspelend in de Vlaamse televisiewereld. Guggenheimer, een producer die nooit iets produceert, steenrijk, een meedogenloos versierder en mateloos wodkadrinker, beweegt zich door het verhaal als een symbool van egoïsme en opportunistische botheid. Zijn humorloosheid leidt, paradoxaal genoeg, tot vele hilarische formuleringen en de auteur maakt dankbaar gebruik van zijn hoofdfiguur om een spervuur van cynische grappen, scheldkannonades en seksueel getinte bon mots op de lezer los te laten. Hier moet de roman het eigenlijk van hebben. Het plot zelf is opvallend dun en gevat in een vrijwel structuurloze roman, die overigens ook als parodie niet erg uit de verf komt. Brusselmans is zeer vaardig in het laten ontstaan van dwaze situaties en blijkt veelal een superieur woordkunstenaar, doch als roman is het boek minder geslaagd. Pocketeditie; kleine druk, krappe marge. Guggenheimer komt overigens terug in 'Uitgeverij Guggenheimer' uit 1999 dat in Vlaanderen voor ve…Lees verder

Over Herman Brusselmans

Herman Frans Martha Brusselmans (Hamme, 9 oktober 1957) is een Belgisch schrijver, dichter en columnist.

Biografie

Brusselmans werd geboren in Hamme, Oost-Vlaanderen. Eind jaren zeventig was hij een verdienstelijk voetballer. Hij speelde linksbuiten bij SK Berlare, Vigor Hamme en de UEFA-junioren (min 18-jarigen) van Sporting Lokeren. Bij deze laatste speelde hij onder trainer Leon Nollet samen met latere profvoetballers Raymond Mommens, Alex Querter en Marc Verbruggen. In 1976 ging Brusselmans Germanistiek studeren aan de Universiteit van Gent. In 1978 koos hij voluit voor literatuur maar is blijven voetballen bij o.m. De Woody's, een minivoetbalclub die hij noemde naar zijn overleden hond Woody. In 1980 studeerde hij af en ging aan de slag in een Brusselse bibliotheek van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Schrijverschap

In 1982 debuteerde Brusselmans met de verhale…Lees verder op Wikipedia