Boek
Nederlands

De droogte

Na zijn scheiding staat een man met lege handen in materie͏̈le zin (zijn huis en volledige inboedel, auto en cd collectie) en in immaterie͏̈le zin (het kleine restje hoop op een zinvol bestaan dat hij wellicht nog had).
Onderwerp
Echtscheiding
Titel
De droogte
Auteur
Herman Brusselmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2003
329 p.
ISBN
90-446-0303-5 (paperback) 9789044603033 (paperback)

Besprekingen

Herman Brusselmans stelt nieuw boek voor

GENT - Van alle zalen die de Gentse Vooruit telt, was de Balzaal vrijdagavond de meest gevulde. Voor de voorstelling van De droogte, zijn nieuwe roman, kon schrijver Herman Brusselmans op veel belangstelling rekenen. Met een interview, een optreden en de vertoning van een film stond er heel wat op het programma.

Om er aan avondvullend programma van te maken, kreeg Brusselmans de hulp van enkele BV's. Roos Van Acker verzorgde de presentatie, Jan Leyers nam een interview af, Sioen trad op en Ademen om niet te stikken, een portret van Brusselmans, werd vertoond. "Op het moment zelf is het allemaal prettig," aldus Brusselmans, "maar toch is het iets dat ik erbij neem. Promotie is een onderdeel van het schrijverschap, al geef ik toe dat het aangenaam is om te zien dat de zaal vol zit. Maar ik wil dat mijn boeken beroemd worden, niet ik. In Amerika kan je je, zoals Prince en Michael Jackson, nooit laten zien en toch miljoenen platen verkopen. Hier moet je onder de mensen komen."

Hij mag zich dan vaak de beste schrijver van Vlaanderen noemen, dat neemt niet weg dat Brusselmans zijn eigen werk wel eens durft neersabelen. Maar over De droogte is hij meer dan tevreden. "Op dit moment staat het in mijn topvijf," zegt Brusselmans, "vooral omdat het voor mezelf een nogal speciale betekenis heeft…Lees verder

Herman Brusselmans schetst in 'Droogte' het Vlaanderen van de losers

Hij leeft teruggetrokken in zijn appartement in Gent. Maar als hij eens om het half jaar in het openbaar verschijnt, dan weet je: Herman Brusselmans heeft een nieuw boek uit. Zijn lange haren, grote bek en onstuitbare schrijfdrang maakten Brusselmans tot een van de markantste figuren uit de Vlaamse boekenwereld. Je bent voor, of je bent tegen. Dat 'De Droogte' een staaltje is van ironie, daar kun je niet omheen. Voorwerp van spot in zijn nieuwste boek is het Vlaamse klootjesvolk.

Vlaanderen is niet op zijn mooist in De Droogte , de jongste roman van Herman Brusselmans. Piepkleine huizen met wansmakelijke interieurs. De televisie staat altijd aan en de bewoners zijn dwaze schreeuwlelijkerds. Fazio is een eeuwige loser. Als zijn vrouw hem het huis uitkegelt, trekt hij in bij zijn ouwe moeder, een dronkenlap en een gewezen kleptomane. ,,Klootjesvolk'', zegt Brusselmans. ,,Ze zijn in dit land in de meerderheid en zelf zijn we het ook. En als we het niet zijn, dan stammen we er op zijn minst van af.'' 'De Droogte' verschijnt een jaar na je vorige roman. Dat is laat voor jouw doen.

Herman Brusselmans: ,,Normaal schrijf ik twee boeken per jaar. De Droogte was al een half jaar eerder klaar, maar we hebben opzettelijk gewacht om hem uit te brengen. Het werkt blijkbaar, want er is opvallend veel belangstelling voor. Ik ben daar commercieel in. Als er een manier is om de aandacht voor een boek te vergroten, zal ik het zeker niet laten. Bij De kus in de Nach…Lees verder

Herman Brusselmans gaat op café met man zonder toekomst

ANTWERPEN - "Omdat mijn vrouw de smerigste teef en de goorste hoer van heel België was, heb ik een redelijk moeilijke scheiding achter de rug." Zo luidt de eerste zin van De droogte, de nieuwe roman van Herman Brusselmans. Liefhebbers staan nu al gnuivend aan te schuiven in de boekhandel. Alle anderen zal het nieuws van een nieuwe Brusselmans koud laten.

Fazio heet het hoofdpersonage in De droogte. Er is niets Italiaans aan onze held, zijn grootvader heette ook al Fazio en diens grootvader ook. Fazio is een naam die taalspelletjes toelaat. "Het is dus niet Fabio, Fabio is een zetfout", laat Brusselmans zijn held geregeld opmerken.

Fazio heeft het moeilijk. Vader is omgekomen bij een overval op de fietsbandenfabriek waar hij als nachtwaker functioneerde, moeder drinkt. Bovendien heeft zijn vrouw bij een echtscheiding hem alles ontnomen. Dus walst Fazio van café tot café, converseert wat met stamgasten, maakt toevallig een bankoverval mee, beft pruimen en knijpt katjes in het donker. Af en toe wentelt onze held zich in nihilistische denkbeelden.

De Droogte is een vlot lezende roman over een man zonder toekomst die toch vol staat met grappen en grollen, sneren naar feminisme en naar racisten en anti-racisten, vol met de bekende Brusselmansiaanse humor. Tenminste, dat zullen de liefhebbers van Brus…Lees verder

Verdriet mag

Herman Brusselmans is geen enfant terrible meer. Daarvoor speelt hij al veel te lang diezelfde rol en iedereen is daar ondertussen aan gewend geraakt. Zijn nieuwe en niet onaardige roman 'De droogte' laat geen nieuwe gedaante van Brusselmans zien, maar zijn vakkundigheid spat wel van de pagina's. Het is geen verrassende roman geworden, maar de onverbloemde manier om tragiek te bespreken is misschien wel de voorbode van spannende dingen in de toekomst.

Het is me wat met Herman Brusselmans. In interviews houdt hij niet op over zijn persoonlijke angsten. De dwangmatige schenenschopperij heeft de voorbije jaren plaatsgemaakt voor veel gevoeligheid en de steeds weerkerende herinnering aan de dood van zijn moeder. In zijn romans sublimeert Herman Brusselmans die angsten in agressieve vuilbekkerij en in het tragische lot van zijn hoofdpersonages. Of hij geeft toch die indruk. Nu vind ik dat geen struikelblok. Integendeel, het werpt zelfs een ander licht op de manier waarop en waarom Herman Brusselmans schrijft. Alle trivialiteiten ten spijt - en reken maar dat die in zijn nieuwe roman weer welig tieren - krijgt het werk van Herman Brusselmans een dramatische ondertoon als je ze met de biografische persoon samenvoegt.

'De droogte' is geen titel die je ertoe noopt de schuiftrompet en confetti boven te halen. De eerste zin van de roman trekt dat tragische gehalte door, en voegt er meteen de vuilbekkerij aan toe die de tragiek moet o…Lees verder

Fazio, zo genoemd naar zijn grootvader en niet van Italiaanse afkomst, is dertig en heeft net een echtscheiding achter de rug. De rechter wees alles, behalve het hondje, toe aan de ex-echtgenote. Bovendien verloor Fazio net zijn baan als autoverkoper. Hij zit dus compleet aan de grond en vindt geen andere uitweg dan terug te keren naar zijn trappistdrinkende en sigarenrokende moeder. Hoewel binnen het gezin de verhoudingen nooit erg goed zijn geweest, lijdt de moeder volgens zichzelf heel erg onder het verlies van haar vermoorde echtgenoot. De befaamde rechercheur Danny Dio -- geen onbekende voor lezers van Brusselmans' vroegere werk -- heeft de moordenaar snel kunnen klissen en voelt zich daardoor enigszins verbonden met het gezin van Fazio. Dat komt goed uit want de hoofdfiguur zal in de drie dagen die deze roman omspant, meer in contact komen met de politie dan in de lijn der verwachtingen ligt.

De droogte moet je ironisch interpreteren, want in deze roman vloeit de d…Lees verder
Veelschrijver Brusselmans behoort tot de schrijvers die in feite telkens weer hetzelfde boek schrijven. Ook dit keer varieert hij vakbekwaam op de van hem bekende thema's: eenzaamheid, het zinloze bestaan, verveling, drank en seks. Na zijn scheiding staat hoofdpersoon Fazio met lege handen. Alles is hem afgenomen. In materiële zin (zijn huis en volledige inboedel, auto en cd collectie) en in immateriële zin (het kleine restje hoop op een zinvol bestaan dat hij wellicht nog had). Hij tracht zich met drank en seks staande te houden. Tevergeefs. Brusselmans heeft met zijn fabelachtige stijl en weergaloze rauwe humor (het boek bevat talloze vileine one-liners die het waard zijn te worden onthouden) opnieuw een boek geschreven dat tot het eind weet te boeien. Niets nieuws dus: cynisme en absurdisme van de bovenste plank, dat liefhebbers zullen verslinden, maar waar anderen de lol niet van in zullen zien. Kortom: 'Droogte' is een onversneden Brusselmans. Paperback; vrij kleine druk.

Over Herman Brusselmans

Herman Frans Martha Brusselmans (Hamme, 9 oktober 1957) is een Belgisch schrijver, dichter en columnist.

Biografie

Brusselmans werd geboren in Hamme, Oost-Vlaanderen. Eind jaren zeventig was hij een verdienstelijk voetballer. Hij speelde linksbuiten bij SK Berlare, Vigor Hamme en de UEFA-junioren (min 18-jarigen) van Sporting Lokeren. Bij deze laatste speelde hij onder trainer Leon Nollet samen met latere profvoetballers Raymond Mommens, Alex Querter en Marc Verbruggen. In 1976 ging Brusselmans Germanistiek studeren aan de Universiteit van Gent. In 1978 koos hij voluit voor literatuur maar is blijven voetballen bij o.m. De Woody's, een minivoetbalclub die hij noemde naar zijn overleden hond Woody. In 1980 studeerde hij af en ging aan de slag in een Brusselse bibliotheek van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Schrijverschap

In 1982 debuteerde Brusselmans met de verhale…Lees verder op Wikipedia