Makkelijk lezen
Nederlands

De Vrienden van het Vrije Woud

Hans Petermeijer (auteur), Wim Euverman (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Mart en Tom wonen op een kasteel. Ze moeten regelmatig de kelder in. Als ze horen dat daar een draak zit, wordt dat een angstig avontuur. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-M4. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Kastelen
Leesniveau
AVI M4, AVI 4
Titel
De Vrienden van het Vrije Woud
Auteur
Hans Petermeijer
Illustrator
Wim Euverman
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
44 p. : ill.
ISBN
9789048700523 (hardback)

Besprekingen

Een spannend boek schrijven voor moeilijke lezers, is zeker geen sinecure. In dit boek slaagt Hans Petermeijer erin ons mee te tronen in de geheimzinnige sfeer van een middeleeuws kasteel, waar een draak in de kelder iedereen bang maakt. Tom en Mart, twee jongens van wie de ouders overleden zijn, werken in de kasteelkeuken en durven de kelder niet in omdat er rare geluiden uit ontsnappen.

De minstreel Allan zorgt ervoor dat ze overdag per twee de kelder in mogen van Heer Jan, want dan slaapt de draak toch. 's Nachts blijven ze er beter weg. Als er voedsel verdwijnt in de kelder worden de jongens van diefstal beticht en opgesloten in een hok. Ze worden even later bevrijd door een gemaskerde man, wiens stem ze wel herkennen. Hij leidt hen naar buiten door een geheime deur en verwelkomt het tweetal bij het kampvuur van de Vrienden van het Vrije Woud, waar ze ook te eten krijgen.

Als de gemaskerde man Allan blijkt te zijn, horen ze uit zijn mond de ware toedracht van wat er…Lees verder
Mart en Tom wonen op het kasteel en helpen in de keuken. Regelmatig moeten zij eten halen uit de kelder, maar het gerucht gaat dat daar een draak woont. Als er eten verdwijnt, weten zij meteen wie het gedaan heeft. Maar dan ontdekken ze gewone voetstappen en komen in aanraking met een stel goedwillige insluipers. Deel uit de serie 'Zoeklicht'* voor lezers uit de bovenbouw die baat hebben bij een gemakkelijk geschreven tekst over een onderwerp dat bij hun leeftijd past. Alle zinnen van de korte hoofdstukken beginnen op een nieuwe regel wat een rustige bladspiegel tot gevolg heeft, AVI-M4. Bijna elk hoofdstuk bevat een zwart-witillustratie. Het verhaal is gemakkelijk, wat suggestief (ridders, draak, rovers) maar de spannende momenten worden nooit uitgewerkt en dat is jammer. Op het omslag een angstige Mart die de kelder in loopt. Vanaf ca. 9 jaar.

De Vrienden van het Vrije Woud

Mart en Tom werken op het kasteel. Ze helpen in de keuken. Meester Harko is een strenge baas en Mart en Tom hebben het niet altijd gemakkelijk. Toch hebben ze nog tijd om te genieten van het kasteelleven en zich te vergapen aan de ridders die er wonen. Het eten van het kasteel wordt bewaard in een grote, donkere kelder. Mart en Tom moeten hun voorraden daar gaan ophalen. Dat doen ze niet graag want het gerucht gaat dat er een draak woont. Als er plots eten verdwijnt in de kelder wordt hun vermoeden bevestigd. Tom en Mart zijn bang om nog naar de kelder te gaan. Maar meester Harko is onverbiddelijk: er moet eten op tafel komen! Groot is hun verbazing als ze geen drakensporen ontdekken, maar gewone mensenvoetstappen … Ze ontdekken een wereld buiten het kasteel en maken kennis met De Vrienden van het Vrije Woud. De serie Zoeklicht is bestemd voor kinderen van negen tot en met twaalf jaar die moeite hebben met lezen. De boeken zijn alleen in leestechnisch opzicht eenvoudig en willen in…Lees verder

Over Hans Petermeijer

Hans Petermeijer (Tilburg, 10 september 1954) is een Nederlands kinderboekenschrijver.

Biografie

Jeugd en opleiding

Petermeijer werd geboren in Tilburg en groeide op in een katholiek gezin. Als kind las hij al graag verhaaltjes als onder andere "Pinokkio". Ook las hij veel verhalen uit de boekenserie "Puk en Muk" die hij leende in de bibliotheek in het parochiehuis. Na zijn lagere school ging hij naar de pabo waar hij studeerde op het gebied van geschiedenis en maatschappijleer.

Loopbaan

Petermeijer was na zijn studie een lange tijd werkzaam als leerkracht op een Tilburgse basisschool. In 1993 begon hij zijn schrijfcarrière. In dat zelfde jaar debuteerde hij zijn boek De vlucht van de valk. Ook schijft hij verhaaltje voor het tijdschrift Taptoe. Ook maakt hij vele bewerkingen op de oude verhalen van Koning Arthur en zijn Ri…Lees verder op Wikipedia