Boek
Nederlands

Gered door de honden

Hans Kuyper (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
Tweelingbroer en -zus Melle en Merel gaan het hun ouders op wintersport in Finland. De tocht met een hondenslee is prachtig, totdat er een vreemde man met een bontmuts opduikt. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Honden, Wintersport
Leesniveau
AVI 8
Titel
Gered door de honden / tekst Hans Kuyper ; ill. Els van Egeraat
Auteur
Hans Kuyper
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2006
85 p. : ill.
ISBN
90-258-5038-3

Besprekingen

De tweeling Merel en Melle brengen hun vakantie in Finland door. Ze beleven er dolle pret en krijgen maar niet genoeg van het skiën en het snowboarden. Toch dreigt hun zorgeloze vakantie te veranderen in een complete nachtmerrie. Wanneer ze een vreemde man zien staan achter het motorhuis van de skiliften, beginnen de problemen pas echt. De man, Sergei genaamd, blijkt een boef van Russische afkomst te zijn en deinst er niet voor terug om Merel en Melle te ontvoeren tijdens een ritje op de hondenslee. Gevoelens van angst, maar ook van medelijden ten opzichte van Sergei overheersen de twee.

Als Melle tracht te ontsnappen, stijgt de spanning ten top. Sergei heeft immers door wat hij van plan is. Intussen is de tweeling te weten gekomen dat Sergei heel wat geld op zak heeft en dat hij de Russische grens wil bereiken. Dat is echter buiten de Finse politie gerekend, want zij willen Sergei het koste wat het kost tegenhouden. Voor Sergei zit er niets anders op dan de tweeling als levend…Lees verder
Deel uit de nieuwe serie met vakantieverhalen waaraan ook een fotowedstrijd is verbonden: 'De rode rugzak'. Skivakantie in Finland: snowboarden, noorderlicht, rendierenpizza, stilte en natuur. De tweeling Melle en Merel en hun ouders genieten totdat een vreemde man met een bontmuts opduikt en hun tocht met een hondenslee eindigt in een nachtmerrie. Spannend verhaal geschreven in heldere stijl, opgebouwd uit dertien getitelde hoofdstukjes van vijf à zes bladzijden. En voor het geval je zelf belandt in strenge wintergebieden, staan achter in het boek een aantal geïllustreerde survivaltips. Enkelvoudige en samengestelde zinnen, begrijpelijk taalgebruik met veel levendige dialoog. De herkenbare, nonchalant ogende zwart-witte pen-/aquareltekeningen sluiten niet alleen aan op het verhaal, maar geven ook lucht. Ze beslaan een hele of halve pagina. Rustige bladspiegel, duidelijk lettertype met schreefjes. De omslagillustratie in kleur geeft lading aan de titel. Vanaf ca. 9 jaar.

Gered door de honden

Merel en Melle zijn op vakantie met hun ouders in Finland. Ze houden met zijn allen van de ongerepte natuur, het noorderlicht, de witte vlaktes, het skieën en vooral de tochten met de hondenslee. Tijdens het skieën merken Merel en Melle dat er een man met een bontmuts (een Rus?) illegaal de grens oversteekt. Ze verliezen hem na een tijdje uit het oog en denken er niet verder over na. Maar bij een tochtje met de hondenslee wordt hun vader van de slee gesleurd en de gids neergeslagen, terwijl de beide kinderen worden meegenomen door dezelfde man. Heel het dorpje staat klaar om de kinderen te gaan zoeken in dit uitgestrekte land van sneeuw en ijs. Spannend rugzakavontuur dat de lezertjes wel zal aanspreken. Het is heel realistisch geschreven, vlot leesbaar en vooral spannend, zonder te overdrijven. Dus heel geloofwaardig.

Over Hans Kuyper

Hans Kuyper kan verwijzen naar:

  • Hans Kuyper (kunstenaar), een beeldhouwer.
  • Hans Kuyper (schrijver), een kinderboekenschrijver.


Suggesties