Boek
Nederlands

Fleur heeft de liefste juf

Hans Kuyper (auteur), Annet Schaap (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Verhalen over Fleur die net in groep 3 zit en leert lezen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Lezen, Schoolleven
Extra onderwerp
VOO, verhalen
Titel
Fleur heeft de liefste juf
Auteur
Hans Kuyper
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2008
41 p. : ill.
ISBN
9789025852481

Besprekingen

Fleur woont in een nieuw huis, heeft een nieuw zusje en gaat morgen naar een nieuwe school. Dat is veel tegelijk, en haar hoofd wil dan ook maar niet stoppen met ratelen. Mama en papa proberen haar daarom uit te leggen dat het wel zal wennen en dat de juf best zal meevallen. Fleur gelooft hen wel, maar vindt het allemaal toch wel erg spannend. Gelukkig valt juf Nelleke inderdaad mee: ze troost Fleur als die huilt omdat ze nog niet alles weet en vindt het ook niet zo erg als Fleur alle b's blauw kleurt in het leesboek van de klas. De klas is overigens niet de enige plaats waar Fleur allerlei wijsheden opsteekt: af en toe kan haar mama dan wel 'vervelend leuk' doen en wat giechelen, maar vaak weet ze ook wat Fleur dwarszit en zoekt ze mee naar een oplossing. Fleurs papa deelt dan weer haar interesse in taal en zoekt samen met zijn dochter naar de betekenis van woorden en afkortingen.

Hans Kuyper bedacht een meisje dat worstelt met de typische dingen waar alle kinderen wel eens v…Lees verder
Fleur kan niet slapen. Het is de avond voordat ze naar groep 3 gaat, en eigenlijk wil ze liever leren toveren dan lezen. Dankzij juf Nelleke begint ze echter al snel overal letters en woorden om zich heen te zien en als ze het uiteindelijk dan echt helemaal zelf kan, weet ze: lezen ís toveren! Deeltje uit de nieuwe serie 'Voorleesleeuw', met het motto ‘voorlezen doe je samen’. In de verhalen zijn tips voor woord- en taalspelletjes verwerkt en daarnaast nodigen de verhalen door de herkenbare situaties (thuis en in de klas) vaak ook uit tot een gesprek. De verhalen vormen elk steeds een afgerond geheel, maar volgen elkaar wel chronologisch op. Zo wordt het verhaal waarin Fleur zelf een verlanglijstje voor Sinterklaas probeert te schrijven, gevolgd door een verhaal waarin Fleur bang is dat ze de geleerde letters tijdens de kerstvakantie zal vergeten. De aquarelillustraties in wisselend formaat vullen de tekst goed aan. Over Fleur verschenen eerder al de bundels ‘Fleur heeft een dikke pap…Lees verder

Fleur heeft de liefste juf

Fleur heeft het moeilijk. Ze is net verhuisd, heeft net een zusje gekregen en gaat nu naar het eerste leerjaar in een nieuwe school Dat is echt teveel tegelijk! 'Fleur heeft de liefste juf' is een lief en vrolijk boek over kinderdingetjes en kinderverdrietjes. Het thema van het leren lezen staat centraal, maar daardoorheen weet de schrijver zoveel méér te verweven. Hans Kuyper kan zich uitstekend inleven in het kleine-meisjes-denken van Fleur en verwoordt dit op een meesterlijke manier. In korte afgeronde hoofdstukjes, die goed op zichzelf kunnen staan, vertelt hij het wedervaren van Fleur, haar juf en haar ouders. In het boek worden ook tips gegeven van hoe je dit verhaal kunt voorlezen en erover in gesprek kunt gaan. Los van deze pedagogische tips, is het gewoon een smakelijk boek om lekker voor te lezen. De tekeningen van Annet Schaap sluiten goed aan bij de sfeer van het verhaal.

Over Hans Kuyper

Hans Kuyper kan verwijzen naar:

  • Hans Kuyper (kunstenaar), een beeldhouwer.
  • Hans Kuyper (schrijver), een kinderboekenschrijver.


Suggesties