Jubelientje wordt wild

Hans Hagen (auteur), Philip Hopman (illustrator)
+1
Jubelientje wordt wild
×
Jubelientje wordt wild Jubelientje wordt wild
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Vijftien korte verhalen, vijf brieven, vier woordspelletjes en twee strips over de belevenissen van Jubelientje en haar oma. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Titel
Jubelientje wordt wild
Auteur
Hans Hagen 1955-
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2006
93 p. : ill.
ISBN
90-451-0289-7 9789045102894

Andere formaten:

Besprekingen

Jubelientje is een pienter bijdehandje met een oma die jong van hart is en er frisse opvattingen op nahoudt over opvoeding. Zij lijkt permanent bij haar oma te logeren en ook haar vriendje Dirk-Jan is vaak van de partij. In deze tiende bundel wordt Jubelientje niet wild als een dolleman, maar lekker lui wild zoals de leeuw in de dierentuin. In ruim twintig hoofdstukjes worden haar belevenissen beschreven, met oma en Dirk-Jan als medespelers. Zo maken ze de geboorte mee van een veulen, verkopen spullen op Koninginnedag, spelen een potje dammen, leren paardrijden, schrijven een brief aan de burgemeester uit bezorgdheid voor de eenden in de stadsvijver... Maar Jubelientje denkt ook na over allerlei zaken en komt dan tot verrassende vaststellingen. In rake bewoordingen komt de interactie met haar oma -- die al even geestig uit de hoek komt en haar kleinkind perfect begrijpt -- en andere mensen goed uit de verf en de karaktertekening is consequent.

Het boekje is heel afwisselend, be…Lees verder
Nieuw deel in de eigentijdse reeks over Jubelientje en haar oma, die aan elkaar gewaagd zijn. Opgewekt van toon worden ruim twintig, op zichzelf staande belevenissen verteld: de meeste in verhaalvorm, maar ook in twee korte strips en enkele brieven. Opvallend is Jubelientjes al vroege bewustzijn van taal: regelmatig wordt daarmee gespeeld en worden er leuke woordvondsten gedaan. Daarnaast heeft Jubelientje menig uitspraak die door de waterdichte kinderlogica bijna filosofisch aandoet. De vlotte, ingekleurde pentekeningen passen goed bij de sfeer van de tekst. Op het aantrekkelijke omslag staat een kleurige, hoog opspringende Jubelientje tegen een rustige groene achtergrond. Hoewel de belevenissen van Jubelientje kleuters vanaf ca. 4 jaar zullen aanspreken, komen de taalgrapjes pas tot zijn recht bij iets oudere kinderen vanaf ca. 7 jaar. Die kunnen de tekst al zelf lezen (goede lezers eind groep 3, anderen eerste helft groep 4). De Jubelientje-serie is al enige malen in de prijzen is …Lees verder

Jubelientje wordt wild

Jubelientje wordt wild' is een nieuw boekje vol verrassende verhalen met Jubelientje in de hoofdrol. De verhalen staan los van elkaar, hoewel enkele elementen terugkeren. Op Koninginnedag gaat Jubelientje samen met Oma en Dirk-Jan naar de vrijmarkt spulletjes verkopen. Zelf nemen ze ook wat mee naar huis: een paardrijcap voor Dirk-Jan en een judopak voor Jubelientje. Nu kan ‘Judolientje’ opjudoles, maar dat valt een beetje tegen. Paardrijden op Jannie, die net een veulen heeft gekregen, valt gelukkig beter mee. En natuurlijk zijn er ook allerlei andere spelletjes die Jubelientje leuk vindt, zoals spelen met taal: ‘haar’ vervangen door ‘hem’ en omgekeerd, woorden achterstevoren schrijven en woorden zoeken waarin dieren verstopt zitten. Bijzondere dingen bedenken kan Jubelientje als geen ander. Naast de 15 korte verhalen, zijn er ook twee strips en een aantal brieven van Jubelientje en Dirk-Jan. Stukjes tekst met korte zinnen in een eenvoudige taal worden afgewisseld met levendige, vrol…Lees verder

Over Hans Hagen

Johannes Clasinus (Hans) Hagen ('s-Graveland, 10 september 1955) was leraar Nederlands, speldocent en redacteur van een jeugdtijdschrift voor hij fulltime schrijver werd.

Met echtgenote Monique Hagen schreef hij twee prentenboeken Banaan en De opruimspin, en vier dichtbundels Daar komt de tijger, Misschien een olifant, Jij bent de liefste en Van mij en van jou.

Monique en Hans schreven ook een informatief boek over paarden, Het paardenboek. Het verscheen mei 2005. Ze spelen met het idee een tweede deel te schrijven, omdat lang niet alles over paarden in het eerste boek paste. Daarna schreef hij nog meer bundels zoals "Nooit denk ik aan niets".

Boeken van Hans Hagen zijn in elf landen in dertien talen vertaald. Hans en Monique Hagen bezoeken regelmatig Nederlandse scholen in binnen- en buitenland. Hans werkte bijvoorbeeld in Singapore, Indonesië, Ghana, Tanzania, Kenia, Egypte, Bonaire, Curaçao, Dubai, Pra…Lees verder op Wikipedia

Suggesties