Boek
Nederlands

Het hanengevecht

Hans Hagen (auteur), Philip Hopman (illustrator)
+1
Het hanengevecht
×
Het hanengevecht Het hanengevecht
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Het hanengevecht
Auteur
Hans Hagen 1955-
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
105 p. : ill.
ISBN
9789045113678 (hardback)

Besprekingen

Pio is op weg naar de Cockpit, het stadion waar hanengevechten plaatsvinden. In zijn armen ligt zijn enige haan. Hij streelt de veren ‘tot ze glimmen als goud, de kleur van de rijkdom’. Pio heeft het dier wekenlang getraind. Deze haan moet en zal het leven van hem en zijn familie veranderen. Als hij wint — en hij zal winnen, hij moet winnen — kan zijn vader een nieuwe taxi aanschaffen, hoeft Pio geen klusjes meer te doen en nog beter: dan kan hij weer naar school.
Volgens Pio's vader kun je in het stadion zakken vol geld winnen. ‘Gewoon bij elk gevecht wedden’. Bij elke weddenschap droomt Pio's vader van een huis op de berg, weg van de snelweg, het lawaai en het vuil. Hij gokt eerst voorzichtig, maar steeds zet hij hoger in. ‘Eerst vloog papa’s weekloon weg! Eerst één week nauwelijks te eten. Toen twee. Toen een maand.’ Maar telkens gokte de man mis. Nog één keer dacht hij: alles of niets. Hij zette zijn taxi-motor in, maar weer ging het fout. Zo verloor hij zijn werk en …Lees verder
De vader van het straatarme Filippijnse jongetje Pio is werkloos geworden, nadat hij bij hanengevechten zijn fietstaxi heeft vergokt. Daardoor is er geen geld meer voor eten en schoolboeken, en is Pio genoodzaakt om zware sjouwwerkzaamheden voor toeristen te verrichten, die op weg zijn naar een waterval. Maar dan vindt hij daar zomaar een haan. Door het vinden van deze haan, droomt Pio van een hanengevecht, waarbij zijn haan wint en veel geld waard zal worden. Dan hoeft hij niet meer te werken, en kan hij weer naar school. Het verhaal geeft een realistisch aangrijpend beeld van een keihard onderdeel van de Filippijnse cultuur en is daardoor niet geschikt voor gevoelige kinderen. Knap geschreven in eenvoudige korte zinnen, waarbij elke zin op een nieuwe regel begint. Ruime bladspiegel. Sfeervolle paginagrote zwart-witillustraties, ingekleurd met grijstinten, vullen het verhaal prima aan. Het boek past uitstekend bij het thema ‘Hallo wereld’ van de Kinderboekenweek 2012. Vanaf ca. 9 jaar.

Het hanengevecht

De Filippijnse jongen Pio heeft het thuis niet erg breed. Door de gokverslaving van zijn vader is al het geld op. Alles vergokt op de hanengevechten. Nu moet hij net als zijn vader klusjes gaan doen om geld te verdienen. Naar school gaan kan niet meer … Op een dag kan Pio een klusje uitvoeren bij de waterval. Daar vindt hij een haan. Het dier is helemaal verwilderd, maar Pio slaagt er toch in om de haan mee te nemen naar huis. Dit is zijn grote kans, denkt hij. Nu kan hij zelf een haan laten vechten en als die wint kan hij er in één klap veel geld mee verdienen. Hij droomt al van weer naar school gaan, een scooter voor zijn vader, voldoende eten, … Win, win, win! Samen met zijn grootvader verzorgt Pio de haan en de haan komt er weer bovenop. Als uiteindelijk de dag aangebroken is waarop hij moet gaan vechten, valt op hoe tenger de haan nog steeds is in vergelijking met de andere vechthanen. Toch blijft Pio hopen. Win, win, win! Vlak voor de wedstrijd begint, ontmoet Pio het baasje …Lees verder

Over Hans Hagen

Johannes Clasinus (Hans) Hagen ('s-Graveland, 10 september 1955) was leraar Nederlands, speldocent en redacteur van een jeugdtijdschrift voor hij fulltime schrijver werd.

Met echtgenote Monique Hagen schreef hij twee prentenboeken Banaan en De opruimspin, en vier dichtbundels Daar komt de tijger, Misschien een olifant, Jij bent de liefste en Van mij en van jou.

Monique en Hans schreven ook een informatief boek over paarden, Het paardenboek. Het verscheen mei 2005. Ze spelen met het idee een tweede deel te schrijven, omdat lang niet alles over paarden in het eerste boek paste. Daarna schreef hij nog meer bundels zoals "Nooit denk ik aan niets".

Boeken van Hans Hagen zijn in elf landen in dertien talen vertaald. Hans en Monique Hagen bezoeken regelmatig Nederlandse scholen in binnen- en buitenland. Hans werkte bijvoorbeeld in Singapore, Indonesië, Ghana, Tanzania, Kenia, Egypte, Bonaire, Curaçao, Dubai, Pra…Lees verder op Wikipedia

Suggesties