Boek
Nederlands

Het wonder van het ei

Hans-Christian Schmidt (auteur), Andreas Német (illustrator), M.E. Ander (vertaler)
Tussen de takken van de boom zit een mees op haar nest. Ineens hoort ze een geluid en breekt het ei open: een mezenkindje! Wat is mama mees blij met haar kleintje. Vierkant hardkartonnen prentenboek met kleurrijke illustraties en beweegbare onderdelen. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Eieren, Vogels
Titel
Het wonder van het ei
Auteur
Hans-Christian Schmidt
Illustrator
Andreas Német
Vertaler
M.E. Ander
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Das Eiwunder
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, © 2018
[12] p. : ill.
ISBN
9789051166323 (hardback)

Besprekingen

Vierkant kartonboek met afgeronde hoeken waarbij het omslag meteen uitnodigt om te voelen en aan het schuifje te trekken om zo het kleine ‘mezenkuiken’ in het ei zichtbaar te maken. Na het openklappen van de eerste pagina maak je kennis met moeder pimpelmees en beweegt de natuur als vanzelf mee. Op de volgende pagina strekt moeder mees haar pootjes, waardoor het ei onder haar zichtbaar wordt. In het schuifje op de pagina erna is zelfs een geluid verwerkt waardoor het kraken van het ei zichtbaar én hoorbaar wordt. Weer een pagina verder klap je het dopje van het ei open en piept het mezenjong over de rand van het nest en op de laatste pagina laat je moeder mees het jong knuffelen. Een eenvoudig gegeven in een prachtige, interactieve vorm; in een zelfde format als ‘Het wonder van de appel’* (Leespluim maart 2018). Een klein blokje tekst staat vrij onopvallend op de linkerpagina – de aansprekende prenten geven je het gevoel dat je met je neus boven op het nest zit. Kijken, lezen, voelen,…Lees verder

Het wonder van het ei

Bij deze pop-up wordt de peuter al bij de kaft verrast met een act. Door aan een lipje te trekken schuift de eischaal open en kijkt een piepjong vogeltje je aan. De acties waarbij de peuter het tafereel tot leven brengt zijn erg goed bedacht. Ze nodigen de peuter uit om alle stapjes van een vogeltje dat uit een ei komt actief mee te beleven. De handelingen tonen ook diepere gevoelens, zoals de liefde en zorgzaamheid waarmee het meesje naar haar ei kijkt of alles er nog goed uit ziet. Het eindigt met een mooi tafereeltje waarbij de kleuter mama meesje met een pop-up, in een op- en neergaande beweging, naar hartenlust haar jongske kan laten knuffelen.De illustraties zijn klassiek en ogen romantisch. Zowel de kleuren als de composities zijn lieflijk en aantrekkelijk. De uitgave is verzorgd en ziet er stevig uit. De pop-up is eenvoudig te bedienen en toont helder en in duidelijk te volgen fasen de geboorte van een meesje.