Boek
Nederlands

Rikki durft

+1
Rikki durft
×
Rikki durft Rikki durft
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het konijntje Rikki wil graag slapen in de tent die hij zelf heeft gebouwd. Als het 's nachts donker wordt, is hij toch bang. Prentenboek met grote schilderingen in donkere kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Rikki durft
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2022
[26] p. : ill.
ISBN
9789068228472 (hardback)

Besprekingen

's Nachts in een tent slapen omdat het zo warm is, konijn Rikkie durft het best. Zijn pa en ma helpen hem bij het opzetten van de tent. Hij krijgt een zaklantaarn mee, een heleboel zoenen en dan begint het grote avontuur. Zolang de zaklamp brandt, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar ineens is het pikdonker. De batterij is leeg. Dan klinken al die vreemde geluiden. En daar, op het tentdoek, die grote, donkere, bewegende schaduwen, bosmonsters! Rikkie loopt gillend de tent uit. Daar staan zijn ouders, die voor de zekerheid even kwamen kijken. Even later liggen ze gezellig met zijn drieën in de tent. En de verhalen die ze elkaar dan te vertellen hebben.

Hoe vaak zullen dergelijke situaties zich niet voordoen. Slapen in een tent; bij klaarlichte dag durft iedereen het, maar dan komt de nacht en dan... Van Genechten heeft er een kostelijk prentenboek over gemaakt. Met genoeg nachtelijke griezeligheid maar ook met een veilige afloop. De ouders laten hun zoontje mooi in zijn waarde…Lees verder
Een wat somber uitziend prentenboek waarin het aangeklede konijntje Rikki met zijn vader een tent opzet. Na veel voorbereidingen zal Rikki er alleen de nacht doorbrengen omdat het die zomer zo heet is. Al gauw voeren schrik, angst en paniek de boventoon. Rikki stopt worteltjes in zijn oren om de buitengeluiden niet meer te horen. Hij ziet enge monsters door het tentdoek, maar dat blijken zijn ouders te zijn. De rust keert pas terug als Rikki's ouders naast hem in de tent slapen. Het kleuteravontuur is invoelbaar en met vaart beschreven. Elk kind zal de gevoelens van spanning, avontuur en paniek gemakkelijk herkennen, evenals het slot: het veilige gevoel van de ouders naast je in bed. De voornamelijk donkere schilderingen over vaak twee pagina's geven de dreigende sfeer goed weer. De illustraties zijn somber omdat het verhaal zich voornamelijk 's nachts afspeelt. De tekst, enkele regels op elke illustratie, staat in een vette, schreefloze letter. Directe rede is niet als zodanig aangeg…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max