Boek
Nederlands

Jonnie

+1
Jonnie
×
Jonnie Jonnie
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Iedereen is bang voor Jonnie de spin; niemand weet dat hij lief is. Prentenboek met illustraties in gemengde technieken en een korte tekst in grote letters. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Jonnie
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2022
[24] p. : ill.
ISBN
9789044845464 (hardback)

Besprekingen

Jonnie is een schattig prentenboek dat focust op de gevoelens van een spinnetje dat met vooroordelen wordt geconfronteerd. Die arme Jonnie vindt niemand die met hem zijn verjaardagstaart wil opeten: de sprinkhaan vindt hem een stinkend stekelbeest, de vlinder een kriebel-krabbelding, de worm een afschuwelijk lelijk loeder... Ze maken zich allemaal gillend uit de voeten zodra ze Jonnie zien, zodat Jonnie zijn verjaardagstaart alleen moet opeten.


Dat angst voor spinnen nogal veel voorkomt, hoewel meestal totaal ongegrond, is iets wat peuters wellicht nog niet weten. Des te meer zullen ze sympathiseren met Jonnie, die zo ijverig vriendjes insecten uitnodigt, maar overal wordt afgesnauwd.


Een heel leuk boek met een heel eenvoudig verhaalgegeven, repetitieve opbouw, mooie, grote, eenvoudige, felgekleurde en zwartomlijnde prenten. De typische tekenstijl van Van Genechten spreekt een zeer jong peuterpubliek aan. Kinderen leren hier enkele minder evidente diertjes…Lees verder
Prentenboek over de spin Jonnie: hij is erg lief, maar niemand weet het. Als hij drie wordt, krijgt hij niet de gelegenheid om iemand te vragen met hem een stuk taart te eten, want sprinkhaan, bij, vlinder, slak en worm maken zich gillend uit de voeten. Dan eet hij de taart maar alleen op. Niemand weet dat Jonnie lief is..."alleen jij! dus als je Jonnie ergens tegenkomt, geef hem een hele dikke zoen". De groot opgezette illustraties over twee pagina's zijn uitgevoerd in gemengde technieken: over uit (kranten)papier geknipte figuren is in gedekte kleuren met nuanceringen heen geschilderd. De belangrijke delen zijn zwart omlijnd. Tekst in grote schrijfletters (zonder hoofdletters) in diverse formaten, soms in tekstballonnen. Formaat en eenvoud van de illustraties en de korte, simpele, grappige tekst maken dit boek geschikt voor peuters en kleuters vanaf 3 jaar en bieden de mogelijkheid om op een ongedwongen manier anders zijn en angst (voor spinnen) aan de orde te stellen. Op de schutbl…Lees verder

Jonnie

“Jonnie was een heel lieve spin … maar niemand wist het.” Dat is de eerste zin van dit ontroerende prentenboek. Telkens wanneer Jonnie zich vertoont, maakt iedereen zich gillend uit de voeten. Ook wanneer Jonnie de taart voor zijn verjaardag wil delen. Achtereenvolgens gaat hij langs bij een sprinkhaan, een bij, een vlinder, een slak en een worm. Deze slaken allerlei kreetjes, die de voorlezer uitnodigen te werken met gekke stemmetjes. Jammer voor Jonnie, maar hij vindt echt helemaal niemand. Hij moet zijn verjaardag alleen vieren. Dus eet hij de hele taart maar in zijn eentje op. En daarna valt hij vredig in slaap onder een boom. Nu weet nog steeds niemand dat Jonnie een lieve spin is … behalve jij.
Wat een opluchting om eens geen verjaardagsboek te lezen waarbij op het einde toch nog vriendjes komen opdraven. En verdrietig is het boek eigenlijk ook niet echt, want Jonnie ziet er best gelukkig uit wanneer hij zijn taart heeft opgegeten. Hij wuift ons op de achterste schutblad z…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max