Boek
Nederlands

Willem is verdrietig

Gitte Spee (auteur)
+1
Willem is verdrietig
×
Willem is verdrietig Willem is verdrietig

Willem is verdrietig

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Beer Willem vindt zichzelf dik, dom en lelijk totdat zijn vrienden hem van dat rotgevoel afhelpen. Prentenboek met zachtgekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Willem is verdrietig / tekst en tek. Gitte Spee
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
90-276-4854-9

Besprekingen

Willem is verdrietig verscheen voor het eerst in 1995. Het prentenboek is nu heruitgegeven in de uitzonderlijk goedkope reeks 'Avontuur voor peuter en kleuter'. De uitgave is zonder meer een aanwinst. Tekst en tekeningen zijn op het lijf van kleuters geschreven. Willem vindt zichzelf dom, dik en lelijk. Zijn verdriet kun je goed van zijn berengezicht aflezen. Als zijn beste vrienden aanbellen, verstopt hij zich. 's Avonds gaat hij vermomd naar buiten waar zijn vrienden hem niet herkennen en hem vragen of hij geen "grote, dikke beer" heeft gezien. Zie je wel, denkt Willem en hij wordt nog verdrietiger. Als zijn vrienden hem in zijn vermomming zijn huis zien binnengaan, denken ze dat hij een boef is die Willem gevangen houdt en gaan ze hem bevrijden. Ze proberen Willem op te monteren: er is vast iets wat hij goed kan. Ze proberen allerlei kunstjes maar ze mislukken allemaal. Maar met de hulp van zijn vrienden loopt alles natuurlijk toch goed af en ontdekt Willem wat hem bijzonder…Lees verder
De grote logge beer Willem voelt zich heel onzeker: groot en dik en hij denkt ook niets te kunnen ten opzichte van zijn vrienden. Hij verstopt zich onder een deken als hij eten gaat zoeken. Zijn vriendjes, de haasjes, zoeken en ontmaskeren hem en willen weten wat er aan de hand is. Ze troosten hem en bedenken en oefenen een 'circusact' met hem: dansen op een grote bal. Wel met hulp, maar dat geeft niet want: zij zijn er immers altijd. Uiteindelijk, voor het (dieren)publiek, kan Willem het helemaal alleen. Aardige aanpak van het onderwerp 'onzekerheid', waarbij blijkt dat vrienden je daar overheen kunnen helpen. Het boek biedt goede identificatiemogelijkheden voor peuters en kleuters en leent zich uitstekend om, ook in groepsverband, voorgelezen te worden. De grote tekeningen in zachte pasteltinten zijn fraai en gedetailleerd; de begeleidende tekst is eenvoudig en aansprekend. Een aantrekkelijke, vriendelijke uitgave. Eerder verschenen in de serie Leesleeuw.

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen

Suggesties