Boek
Nederlands

De hemel is geen huis

Gerda Van Erkel (auteur)
+1
De hemel is geen huis
×
De hemel is geen huis De hemel is geen huis

De hemel is geen huis

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Een meisje trekt zich door problemen thuis steeds meer terug in zichzelf en gaat steeds minder eten.
Titel
De hemel is geen huis
Auteur
Gerda Van Erkel
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2002
208 p.
ISBN
90-5908-015-7

Besprekingen

In 1996 verscheen Leven op de rand van auteur en therapeute Gerda van Erkel. Het speelt zich af tegen de achtergrond van het dagcentrum Plansjee in Leuven, waar jongeren met thuisproblemen worden opgevangen. Hoofdfiguur Jasper verdwijnt op het einde van het verhaal naar Frankrijk, waar hij zijn weggelopen vriendin Margreet gaat zoeken. In De hemel is geen huis geeft hij de vertelfakkel door aan medebewoonster Evelien, die hem met lede ogen alleen heeft zien vertrekken. Het dagcentrum is een onuitputtelijke bron van dramatische verhaalstof.
Het verhaal start wanneer Evelien na het afscheid van Jasper in de rivier sukkelt. Per ongeluk, verdedigt ze zichzelf; met opzet, vermoeden familie, psychiaters en begeleiders. Ze houdt er een flinke bronchitis aan over en haar opname in de kliniek is het begin van een neerwaartse draaikolk. De lezer wordt meegezogen en krijgt weinig kans om Eveliens problemen op een rijtje te zetten. Die problemen zijn complex. Evelien mist Jasper…Lees verder
In dit boek vertelt Evelien (bekend uit 'Leven op de rand'*) vanuit een ik-perspectief over haar ontheemde gevoel en het gemis van haar moeder die bij een ongeluk om het leven kwam. Evie raakt in de problemen als haar vader een nieuwe liefde vindt en zij zich verwaarloosd voelt. Door haar onverwerkte gevoelens en moeilijke jeugd ontwikkelt ze anorexia, gaat zichzelf verminken en heeft moeite met het onderhouden van sociale contacten. Nadat ze weg is gelopen van huis, wordt ze in een jeugdwoongroep geplaatst, onder toezicht. Hier kan ze zich slecht aanpassen en na omzwervingen en een crisis waarin ze bijna kapot gaat aan de XTC, wordt ze onder dwang opgenomen. Daarna gaat het weer beter als de relatie met haar vader herstelt. De auteur van dit boek heeft duidelijk kennis van zaken, zij is therapeute en heeft gewerkt in jeugdopvangtehuizen. Een zeer realistisch maar tegelijk ook ontnuchterend hard boek, dat zeer goed als zelfhulpboek voor jongeren gebruikt zou kunnen worden.

Over Gerda Van Erkel

Gerda van Erkel (Wilrijk, 13 april 1954) is een Vlaams schrijfster van jeugdboeken en romans voor volwassenen. Ze schreef ook enkele Vlaamse Filmpjes en sprookjes.

Ze werkt nog deeltijds als gestaltpsychotherapeut.

Werken

 • 1985 De bezem van Ambrosie: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Olleke bolleke knol: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Tussen twee oevers (Southoudt / 3de druk 1987)
 • 1985 Buiten regent het (Davidsfonds Leuven)
 • 1985 Thuiskomen in Comboukrou (Davidsfonds)
 • 1986 Help, wij verzuipen (De Dageraad)
 • 1987 Twee-sprong (Den Gulden Engel)
 • 1990 Sneeuw (Davidsfonds / Clauwaert Leuven)
 • 1990 Het verhaal van Janka/ Grenspaal 151/ De grote honger (Altiora)
 • 1993 Zes maal één is zeven (Davidsfonds / Infodok / 6de druk 2004)
 • 1994 Nachtvlinders (Davidsfonds / Infodok / 2de …Lees verder op Wikipedia